Силно критикуваната ПРСР ще се коригира до ноември » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Силно критикуваната ПРСР ще се коригира до ноември

Земеделското министерство планира до края на ноември да изпрати в Брюксел коригиран вариант на програмата за развитие на селските райони. Програмата, към която има сериозни критики от ЕК, трябва да търпи сериозни промени, а стартирането й вероятно няма да се реализира в началото на 2015 г.
След като правителствата на ГЕРБ и на БСП и ДПС се забавиха с подготовката на новата програма за развитие на селските райони, едва през лятото на тази година бе изпратен неин вариант за одобрение в Брюксел. Служебният министър на земеделието Васил Грудев обаче обяви на пресконференция, че има изключително сериозни критики към изпратения проект на програмата, като от Брюксел са представени над 400 коментара по нея. "Това са много сериозни критики. Ако трябва да обобщя всичко, това е липсата на ясна цел и стратегия в това какво искаме да постигнем с нея", каза тогава министърът.
По неофициална информация от ЕК са обявили, че в българската програма липсва стратегическа екологична оценка, а за редица предложени мерки има нужда от допълнителни аргументи и анализи. Българското правителство не е убедило и комисията, че програмата е съобразена с европейските и националните стратегии, като не е получена и информация дали се предвижда целенасочена помощ за северозападния регион, каквато идея има в споразумението за партньорство. Забележки има още към екологичните мерки, липсата на всеобхватни мерки за преодоляване на проблеми с обществените поръчки и други.
Земеделското министерство е започнало работа по програмата, като по неофициална информация до 27 ноември ще бъде изпратен нов вариант в Брюксел. Така драстично намалява възможността програмата да започне работа в началото на 2015 г., каквито бяха предварителните планове на агроведомството, като все още не е ясно какъв е реалният срок да се обяви прием на проекти. Освен одобрение на програмата от ЕК преди отварянето й е необходимо и изготвянето на наредби и други нормативни промени, което също ще отнеме време. В следващия програмен период България ще разполага с 2.3 млрд. евро за селските райони, които трябва да бъдат усвоени до 2020 г.

 

За автора

Сродни публикации