Силно засушаване е компрометирало площи с рапица » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Силно засушаване е компрометирало площи с рапица

Акценти

  • Валежите през последните дни осигуриха подходящи услови за развитието на различни гъбички и болести

Извършва се обследване на земеделските земи в Поповския район.

Земеделски стопани от Поповския район споделят, че на 100% са пропаднали между 5 и 10 % от площите заети с рапица. Сушата е оказала негативно влияние върху развитието на маслодайната култура преди дъждовете миналата седмица. Падналите валежи за щастие са се отразили добре на есенните и пролетните посеви.

Хората са отчели много ниска почвена влажност в първите дни на април.  Имено това засушаване е попречило на развитието на пшеницата и рапицата, засети през есента.

Засушаването е възпрепятствало и пролетната сеитба. Стопаните се опасяват, че сега ще трябва да следят внимателно за появата на различни гъбички и болести, които могат да бъда пагубни за младите растения. Валежите през последните дни осигуриха подходящи услови за развитието на такива.

Към момента се извършва обследване на площите в района. Целта е да се установи какво е състоянието им, за да се реши дали могат да бъдат възстановени. Ако е необходимо ще се търсят начини за разораване, култивиране или дискуване, за да се посеят пролетници като царевица или слънчоглед. Така все пак ще може да се изкара някакъв добив и от тези земи.

 

Сродни публикации