Силно замърсен е въздуха във Видин, Пловдив и Русе » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Силно замърсен е въздуха във Видин, Пловдив и Русе

Акценти

  • Плевен, Ловеч, Горна Оряховица, Шумен, София и Перник отбелязват концентрация на фини прахови частици над нормата от 50 μg/куб.м.

Замърсяване в опасно високи стойности е регистрирано тази сутрин във Видин, Русе и Пловдив.

Това показва справка на NOVA в портала „Air Quality Index” на Европейската комисия.

Във Видин измервателните уреди на изпълнителната агенция по околна среда са отчели концентрация на фини прахови частици 125 микрограма на кубичен метър, което е повече от 2 пъти над нормата.

В Пловдив станцията в ж.к. „Тракия” е регистрирала замърсяване 2 пъти над допустимото – 122 μg/куб.м при норма 50 μg/куб.м. В черната статистика попада и Русе, където стойностите на ФПЧ 2.5 са 56 μg/куб.м.

Въздухът в трите града е „много замърсен” според показателите на „Air Quality Index” и опасен за здравето. С особена сила това важи за деца, хора от третата възраст, както и за всички с белодробни заболявания и дихателни проблеми.

Освен Пловдив, Видин и Русе, в още 6 града въздухът е замърсен над нормите, но в по-малка степен. Плевен, Ловеч, Горна Оряховица, Шумен, София и Перник отбелязват концентрация на фини прахови частици над нормата от 50 μg/куб.м.

С нахлуването на по-студен въздух очакваме атмосферата да се раздвижи и концентрацията на замърсители да намалее. По-осезаем вятър ще има в сряда по поречието на река Дунав, около Черноморието и в централните райони на Готрнотракийската низина.

 

За автора

Сродни публикации