Сиво гниене уврежда гроздето в страната » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Сиво гниене уврежда гроздето в страната

сиво гниене

Акценти

  • Много от земеделците прибягват до смесване на различни препарати, за да защитят насажденията си

Лошото време тази година създаде предпоставка за развитието на една от най-коварните болести по лозята, а именно – сивото гниене.

През изминалите два месеца в много области на страната паднаха обилни количества валежи и градушки. Редуването на високи температури и повишена влажност създадоха много добри условия за развитието на заболявания по гроздето. Много стопани в страната се оплакаха, че реколтата им е съсипана, като на места дори 90 % от нея е унищожена. Градушките са нанесли щети не само гроздовете, но и по лозовите насаждения.

Дъждовете съсипаха реколтата от грозде

Масово земеделските производители прибягват до употребата на препарати против гниене, но това повишава търсенето драстично. Някои от тях споделят, че за съответните райони дори производителите са изчерпали количествата, които могат да предложат.

грозде в ръка

Много от земеделците прибягват до смесване на различни препарати, за да защитят насажденията си. Всеки стъпва на опита и знанията си натрупани през годините комбинирайки различните активни вещества, за да се получи точната доза за употреба.

Лозарите в страната се надяват на хубаво време, за да могат да извършват всичко необходимо за прибирането на реколтата.

 

Сродни публикации