Семинар за борба с АЧС ще се проведе утре » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Семинар за борба с АЧС ще се проведе утре

Акценти

  • Той ще се проведе във вторник, 16 октомври, от 10:00 ч. в хотел Рамада, зала Европа 1 в гр. София

Темата ще бъде „Планове за спешни действия, биосигурност и контрол срещу Африканска чума по свинете”

През последните месеци темата за Африканската чума по свинете е сред най-нашумелите. Различни мерки бяха предприети и разяснявани, за да се ограничи разпространението на вируса в страната ни. Все повече държави в Европа регистрират случаи на заразяване. В тази връзка Българската агенция по безопаснот на храните (БАБХ) подготвя семинар на тема „Планове за спешни действия, биосигурност и контрол срещу Африканска чума по свинете”. Той ще се проведе във вторник, 16 октомври, от 10:00 ч. в хотел Рамада, зала Европа 1 в гр. София.

Темата „Положението с Африканската чума по свинете в България” ще бъде дискутирана както от родните ни експерти от БАБХ, така и от гост-лектора др. Стен Мортенсен. Той е началник на отдел здравеопазване на животните към Служба по здравеопазване на животните и безопасност на храните в Дания. Неговата лекция ще засегне начините за разпространение на АЧС в Европа. Той ще даде още подробности относно предприетите стратегии и мерки за контрол по отношение на болестта на ниво ЕС. Интересно за слушателите ще бъде да разберат как се споделят отговорностите в случай на заразяване с вируса в Дания.

В дискусиите ще вземат участи представители на Асоциацията на свиневъдите, Асоциацията на индустриалното свиневъдство, свиневъди и развъдчици от свиневъдния сектор в България.

диво прасе

Форумът се организира в помощ на всички предствители на свиневъдения сектор. Важно е да бъдат информирани не само те, но и цялото общество. Така ще се разбере сериозността на проблема и състоянието на епизоотичната обстановка в страната и цяла Европа. Някои от мерките у нас бяха обект на редица подигравки и негативни мнения, но е важно всичко това да бъдеизкоментирано подробно. Да се изговорят всички плюсове и минуси на вече изпълнените предписания и разпоредби и да се изясни, докъде сме стигнали в борбата с болестта, какви са заплахите и откъде ни дебнат. Важно е да бъдат споделени работещите мерки и практики за контрол над заболяването. Така чрез обмяна на опит ще се изясняват всички пропуски и възможности за подобряване на биосигурността и защитата.

 

Сродни публикации