Семената от чиа: защо са полезни? » Съвети в земеделието

май 17, 2025

Семената от чиа: защо са полезни?

Акценти

  • Семената от чиа имат способността да стабилизират нивото на кръвната захар

Семената от чиа са се използвали и като храна и като лекарство още от древните маи, инки и ацтеки. Тази наричана днес суперхрана се е считала тогава за толкова полезна, че била по-ценна от златото.

Семената от чиа са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, фибри и протеини. Освен че са богат източник на полезни хранителни вещества, тези семена помагат също за балансирането на кръвната захар и за понижаването на холестерола.

Чиа, или Salvia hispanica, е цъфтящо растение, разпространено най-масово днес в Мексико и Гватемала. Достига височина до около метър. Чиата има лилави и бели цветове, които в края на всяко стръкче формират грозд и там на групички се намират семената.

Семената от чиа са най-важната част от растението и са източникът на хранителните вещества. Тези семена се считат за завършен протеин и съдържат калций, бор и желязо, като антиоксидантните им свойства надминават над 3 пъти тези на боровинките.

Богати на омега-3 мастни киселини и фибри

Семената от чиа са истинска хранителна електроцентрала и са пълни с омега-3 мастни киселини и фибри. Те, подобно на лененото семе, са готови за консумация без да трябва да се стриват и могат да се съхраняват в продължение на много време без да гранясат. Една порция семена от чиа може да ни осигури и 1/3 от необходимата дневна доза фибри. Поради високото си съдържание на омега-3 и фибри, семената от чиа могат да ни помогнат да отслабнем – те засищат за по-дълго и помагат на тялото да елиминира ненужните токсини.

Кръвна захар и баланс на липидите

Семената от чиа имат способността да стабилизират нивото на кръвната захар. Когато се ядат, те образуват гел в стомаха при храносмилане и така забавят превръщането на въглехидратите в захар. Това позволява на тялото да остане сито за по-дълго време. Дава му повече постоянна енергия и предотвратява рязкото покачване на кръвната захар.

Семената от чиа, според публикация в British Journal of Nutrition от 2009 г., стабилизират нивата на холестерола и триглицеридите и намаляват общото количество натрупани мазнини.

Стабилизиране на електролитите и флуидите

Семената от чиа имат хидрофилични свойства, които ги превръщат в ефективен стабилизатор на течностите и електролитите в тялото. Тези семена имат способността да абсорбират вода 12 пъти повече от собственото си тегло. Затова консумацията на семена от чиа ще ни помогне да регулираме телесните флуиди и да намали риска от дехидратация. Тъй като семената от чиа ни поддържат хидратирани, те са чудесна добавка към диетата ни, особено ако правим много физически упражнения.

 

Сродни публикации