Селски кмет присвои чужди земеделски земи, за да получава субсидии » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Селски кмет присвои чужди земеделски земи, за да получава субсидии

Акценти

  • Въпреки водените съдебни дела Александров и днес заема кметския пост

Жителите на бобовдолското село Мламолово загубиха земеделските си земи по необичаен начин.

Според хората чрез фалшиви подписи кметът на селото Георги Александров е присвоил имотите им, съобщи днес NOVA в предаването „Здравей, България“. В Дупница беше даден ход на дело за незаконно присвояване на земеделски земи. Въпреки водените съдебни дела Александров и днес заема кметския пост.

Делото срещу кмета дълго беше отлагано, в знак на негодувание жителите на село Мламолово се събраха днес в сградата на съда, за да чакат справедливост. Слуховете гласят, че кметът Георги Александров е получавал близо 450 000 лв. годишно от субсидии. Средствата били превеждани към подставена фирма, а земите реално са притежание на жителите на селото.

Към момента, а и досега кметът отказва да коментира темата. За измамата говорят само ощетените – хората, които преди няколко месеца случайно един от друг разбират, че са дали на кмета земите си за по 15 години напред.

„Тръгнахме да продаваме имоти и излезе договор за 15 години, който не съм подписвала, и оттам беше изненадата”, разказа Радка Христова, която е една от потърпевшите жителки на Мламолово.

„Кметът е правил само фиктивни договори, нито е земя орана, нито е добив изкарван, нито е давана аренда. И са си вземали субсидиите от европейските фондове тия субсидии”, пък разказа Петър Василев.

Много са хората загубили земите си по този начин. Общото между тях е, че всички „са сключили“ договор за отдаване под наем на земите си за 15 години. Истината обаче е, че никой от местните не е подписвал подобен документ и не е преговарял с кмета Александров.

„За една година ужким, а става за 15 после. Плати за една аренда да ползва, той си писал за 15. Ние научаваме чак след това от полицията, тогава разбрахме”, коментира Пламен Йолев.

Хората разказват, че делото вече няколко пъти се отлага, заради отсъствие на определени лица в съда.

Местните се съмняват и в предубедеността на съдебния състав. Те обмислят да поискат отвод на съдията.

„Гледам хорицата, те са измъчени душички, те не смеят да говорят, то трябваше него да го махнат от работа, да освободят хората, и цяло село беше да дойде тука да се плаче. Той действа на хората, секретарката доколкото знам, тя призовките не им дава, крие им призовките, плаши ги, че дело нема да има, много хора на мене се оплакват, но как да докажем аз тия неща, като нема възможност”, заяви Петър Василев.

Към момента присвоените черешови масиви са почти унищожени при пожар. За него се знае, че е възникнал при странни обстоятелства. Според потърпевшите насажденията са умишлено подпалени. Въпреки това хората се борят за земите си и очакват да си ги върнат обратно. Някои искат да ги продават, а други само за да опазят честта и достойнството на тези, които са им ги завещали.

 

Сродни публикации