Селски кмет, готов да излезе с пушка срещу убиването на свине » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Селски кмет, готов да излезе с пушка срещу убиването на свине

Акценти

  • Според собственици на големи свинеферми протестите на дребните стопани са  "безумие"

„Приготвил съм пушките, взел съм ключа от камбанарията. Няма да пускам сирената, защото ще направя беля. Това е абсолютно сериозно“, каза Андон Андонов кмет на село Хаджиево.

Недоволството на земеделските стопани срещу мярката за доброволно клане на свинете в 20-километровите  санитарни зони вчера ескалира. В село Крушари между Сливен и Ямбол се проведе протест от около 50 човека, съобщи БНР.

Стопаните поискаха до обяд на 2 август да бъде отменено разпореждането за клане на животните. Те се заканиха, че ако не бъде чуто и изпълнено искането им ще организират блокада на пътищата и изходите на селата. Хората са готови да поискат и оставка на правителството.

Днес, на 2 август 2019 г. изтича срокът, за изпълнение на заповедта за доброволно клане на прасетата в личните стопанства в Южна България. В Северна България той изтече на 31 юли.

От разговори с хората стана ясно, че те не отричат наличието на болестта, а по-скоро не одобряват наложената им мярка за превенция.

Пред Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол пък протестираха около 20 човека. Те се събраха след призив в социалните мрежи.

Според собственици на големи свинеферми протестите на дребните стопани са „безумие“.

Паралелно с недоволството на хората започна и клането на прасетата в селата в Ямболско. Там хората са притеснени, че срокът е твърде кратък, а температурите са високи и трябва да се действа бързо, защото топлото време е неподходящо за обработка на месото.

Изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев препоръча месото от закланите животни да се вари добре. Той припомни, че вирусът е устойчив и не е добре да се замразява свинското.

В община Велики Преслав хората от две села са отказали да изколят животните си. За тях срокът за изпълнение на тази заповед изтече на 31 юли.

В област Велико Търново кметове на населени места и хората в тях също се противопоставиха на издадената заповед. Те отказват да допуснат властите до стопанствата си.

Градоначалниците на 31 пазарджишки села подписаха декларация, че няма да допуснат принудително избиване на домашни прасета след 2 август. Кметът на Хаджиево Андон Андонов беше категоричен, че екипите за принудително умъртвяване на животните ще срещнат сериозната съпротива на хората.

Позицията на кметовете на селата Юнаците и Дубровница – Стоян Кузев и Гурко Митев:

„31 кмета сме единодушни заедно с кмета на община Пазарджик“. „Няма огнище в Пазарджик. Не може да се взимат такива превантивни мерки – дай да ги изтрепеме. Ами ако има, не дай Боже, чума по хората? Да изтрепем здравите? Кого да защитим?“.

Заради недоволството на хората и градоначалниците в Пазарджишко, на място пристигна и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. След среща със стопаните срокът за доброволно клане на прасетата беше удължен до 11 август.

Кметовете на селата са поискали удължаване на срока с една седмица. Целта е стопаните да имат две съботи и недели, за да успеят да заколят животните.

Министър Танева припомни:

„Това са мерки за превенция и ако сега домашните свине могат да се заколят и хората да оползотворят месото, но ако вирусът на африканската чума бъде установен тук, то тогава следват другите мерки и тези свине трябва да се загробят“.

 

Сродни публикации