Сеитба на пъпеши » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Сеитба на пъпеши

Акценти

  • Преди засяване семената трябва да бъдат третирани срещу почвени патогени

Избор на площ и подготовка на почвата

При отглеждането на пъпеши чрез директна сеитба на открити площи предварително е добре да се изберат подходящите площи. В случай, че те са били заети с предшестващи култури е необходимо да се отстранят всички растителни остатъци от тях.

За отглеждането на пъпеши се използва едно и също място през три години. Този период е добре да се спазва, тъй като редица почвени патогени нападат растенията.

Подходящи предшественици са люцерната, житните и бобовите. В борбата с плевелите може да се използва препаратът Балан. С него може да се направи предсеитбено инкорпориране в почвата с последната предсеитбена обработка на площта. За целта на средно тежки почви се влагат 400 cм3/da и 600 cм3/da за почви с по-тежък механичен състав. Важно е да се знае, че при отглеждане на леки песъчливи почви хербицидът е токсичен за растенията. По тази причина там той не трябва да се използва.

До есента се необходимо да се разхвърлят 30 – 40 t/ha добре угнил оборски тор с дълбоката оран на дълбочина 30– 35 cм. Общата торова норма е N – 150 kg/hа, суперфосфат Р2О5 – 200 kg/ha и MgO – 10 kg/ha и 200 – 250 kg калиев сулфат. Основната обработка се извършва по възможност на 30 – 35 cм. Извършва се култивиране през пролетта. То се прави два пъти – първо на 10– 12 cм, а по-късно – на 7 – 8 cм. Така се унищожават поникналите плевели и се изравнява повърхността. През април почвата се обработва плитко на 20 – 22 cм и се профилира. Оформя се лехо-браздова повърхност с висока равна леха.

Директна сеитба на семената

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Източник на публикацията : пъпеши

Сродни публикации