Сеитбата на слънчоглед и царевица у нас по-висока спрямо май 2019 г. » Съвети в земеделието

юни 24, 2024

Сеитбата на слънчоглед и царевица у нас по-висока спрямо май 2019 г.

Акценти

  • През последната седмица се отчитат разнопосочни отклонения на цените на основните плодове и зеленчуци, предлагани на тържищата в страната

При повечето от основните есенни култури е налице увеличение на площите за реколтиране с между 5,9% (пшеница) и 14,3% (ръж) спрямо година по-рано.

Изключение правят площите с маслодайна рапица. Те остават под миналогодишните – с 24,1%. Част от пропадналите площи са презасети с пролетни култури.

Сеитбата на маслодаен слънчоглед и царевица за зърно продължава да се движи с по-бързи темпове.

Към края на м. май 2020 г. засетите площи с двете пролетни култури са съответно с 10,4% и 28,2% над нивата отпреди една година. Разсадените площи с трите основни типа тютюн са в рамките на 4,9% – 16% по-малко от миналогодишните.

Към момента засадените площи с пипер на открито, дини и пъпеши са с между 34% и 51% над отчетените по същото време на 2019 г. Леко свиване на годишна база е налице при засадените площи с картофи (с 1,3%) и домати на открито (с 4,6%). По-чувствително е при ягоди на открито – с 34,1%.

На този ранен етап производството на картофи е в пъти повече спрямо година по-рано.

Това се дължи на по-големия размер реколтирани площи до момента. Продукцията от ягоди е с около 30% под миналогодишната, вследствие на по-малкото засадени площи и на по-бавния темп на прибиране на реколтата, съобразно климатичните условия.

Към 28 май 2020 г. са произведени 2 451 тона оранжерийни домати и 9 112 тона оранжерийни краставици. До момента са прибрани 418 тона зеле.

Засадените площи с краставици на открито са 870 ха, но все още не е отчетено производство.

На този етап продукцията от череши и малини е съответно със 71,8% и 84,2% пониска спрямо отчетената по същото време на 2019 г. Това е свързано със забавения през тази година старт на кампанията по прибиране на реколтата.

Добивът на розов цвят до момента е в размер на 8 499 тона – с 36% по-малко на годишна база. Тази година кампанията по прибиране на продукцията ще продължи до по-късно, поради по-хладното време.

През последната седмица на май 2020 г. износът на пшеница, ечемик и рапица през Пристанище Варна1 остава в застой.

Общият експорт на пшеница през порта от началото на текущия пазарен сезон до момента изостава с 6,5% на годишна база, докато при ечемика и рапицата е налице ръст от съответно близо три пъти и 7,3%.

Към 27 май 2020 г. изкупните цени на основните зърнени и маслодайни култури в страната като цяло се запазват на нивата от предходната седмица. Единствено при фуражната пшеница се отчита незначително понижение на цената на седмична база – с 0,3%.

Средните цени на едро на домати (оранжерийни и внос), зеле и картофи (пресни и от стара реколта) се понижават с между 1% и 14,9% на седмична база. Ябълките поскъпват с 14,8%. Червеният пипер и оранжерийните краставици – респективно с 5,8% и 6,5%.

Към края на м. май 2020 г. средната цена на едро на ябълките е с 92,1% над нивото отпреди една година. Тази на оранжерийните краставици – със 72,2%. Поскъпване на годишна база се отчита и за оранжерийните домати, вносните домати и зелето – в границите от 3,5% до 33,8%.

 

За автора

Сродни публикации