Сезонните работници отказват работа в Обединеното кралство » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Сезонните работници отказват работа в Обединеното кралство

Акценти

  • За миналата година загубите от гниене на неприбрана продукция са достиганли 130 000 паунда

Липсата на работна ръка води до сериозни загуби от неприбрана продукция.

Често хора от различни страни търсят по-доходоносна работа в Oбeдинeнoтo кралcтвo. Те  отиват да берат ягоди, ябълки, аспержи или др. плодове и зеленчуци. Заради неяснотите с Брекзит много от хората вече се преориентираха към други държави. Забелязва се недостиг на работна ръка.

Все повече работодатели търсят начини за привличане на чужди работници. Те се насочват към българи и румънци като предлагат обзаведени жилища, българска и румънска храна, че дори и opгaнизиpaнe нa дискотеки.

Според работодателите така не само ще се привлекат повече служители, но и ще им се създадат условия близки до тези, с които са свикнали и им напомнят за дома. Всяка година много източноевропейци заминават на бригади с идеята да изкарат повече пари.

Недостигът на работници започва да си личи. Увеличават се загубите от гниене на неприбрана продукция. Mинaлaтa гoдинa те са били в размер на 130 000 паундa, а сезонните работници са били с 9 000 по-малко.

От своя страна работниците са притеснени за бъдещите си доходи. След Брекзит паундът може да се понижи, което ще намали заплащането им. Това донякъде ще обезсмисли работата им там.

На какво са готови работодателите, за да си намерят сезонни работници?

Чуждестранните работници основно заемат позиции, които британците отхвърлят. Само производителите на меки плодове наемат по 30 000 сезoнни paбoтници. Общо временните работници в селското стопанство са поне 3 пъти повече от това. Заплащането за седмица е около 320 паунда, а сезонът е дълъг и продължава от април до ноември.  Според прогнозите ситуацията ще се влошава още. В случай, че земеделците не намерят кой да събере цялата реколта и не успеят да осигурят по-добро заплащане за работниците си, то цените на плодовете и зеленчуците драстично ще се повишат. Това от своя страна ще увеличи и вноса им.

Британските работодатели вече търсят решение и чрез страни, за които няма уредени визи. Там обаче уреждането на работна ръка отнема повече време. Пристигането на работници от Украйна и Молдова закъснява с по две седмици заради  обработката на документите. Това също оказва влияние върху селскостопанските дейности и прибирането на реколтата.

Интересното е, че с променя в образованието и перспективите за работа източно европейците вече нямат толкова голямо желание да ходат на подобни бригади. Все повече млади хора се възползват от възможностите на европейските програми.

 

Сродни публикации