Сезонните работници вече отказват работа във Великобритания » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Сезонните работници вече отказват работа във Великобритания

Акценти

  • Години наред българи и румънци с охота заминаваха, за да берат ягоди, марули, репички и лук

Още преди Великобритания да е излязла от ЕС производителите на плодове и зеленчуци вече са изправени пред сериозни трудности. Все по-непосилно става намирането на сезонни работници за прибиране на селскостопанската реколта, съобщава Financial Times.

Години наред българи и румънци с охота заминаваха, за да берат ягоди, марули, репички и лук. Сега желаещите са толкова малко, че с всяка следваща година привличането на сезонни работници става все по-трудна задача. Данните сочат, че през 2016 г. те са били между 60-70 хиляди. Сега заради мъглявите перспективи и понижението на паунда хората се отказват от сезонната работа в Обединеното кралство.

Браншовите организации вече неколкократно предупредиха, че желанието на новия британски премиер Борис Джонсън ще създаде сериозни проблеми с прибирането на реколтата. Въпреки това Джонсън твърдо е решил, че на 31 октомври Великобритания трябва да излезе от ЕС, със споразумение или не за него е без значение. Тук обаче идва проблемът на фермерите. Датата е в разгара на прибирането на реколтата. По тази причина хората са притеснени, че в седмиците след нея няма да има кой да прибере и опакова продукцията.

В свое изявление миналата седмица британското правителство обяви, че свободата на придвижване на европейски граждани от и към Великобритания приключва на 31 октомври в случай на Brexit без споразумение (т.нар. „твърд Brexit“). Все още липсва яснота в детайлите по този въпрос, което още повече замъглява ситуацията. Заради това производителите не знаят как ще привлекат работници в стопанствата си през следващата година. Когато условията на работа и пребиваване не са ясни хората трудно биха се съгласили да поемат риска и да тръгнат на сляпо.

 

Сродни публикации