Сдружаването на малките и средните земеделски производители е в основата на устойчивото земеделие » Съвети в земеделието

юли 25, 2024

Сдружаването на малките и средните земеделски производители е в основата на устойчивото земеделие

Сдружаването на малките и средните земеделски производители е в основата на устойчивото земеделие. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева на среща с Михаил Цветков, министър на земеделието, горите и водното стопанство на Република Македония, която се проведе днес в сградата на МЗХ. Министър Цветков е на посещение в България по повод участието му в международната конференция относно заболяването Заразен нодуларен дерматит в Европа.

Двамата министри обсъдиха възможностите за обмяна на българския опит в предприсъединителните програми на Европейския съюз и начините за подпомагане на сектор „Земеделие“ в двете страни. Министър Танева обясни, че политиките прилагани в България целят да стимулират малките и средните земеделски производители да се организират в сдружения. „Това е начинът те да бъдат конкурентоспособни и стабилни на пазара, което в момента е основно предизвикателство пред земеделието в страната ни“, посочи Танева.

Двамата обсъдиха възможностите за намиране на нови пазари за земеделска продукция. Министър Михаил Цветков заяви, че китайският пазар е необятен и инициативата "16+1" на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНССС) е начинът страните да намерят общ пазар за продуктите си. От своя страна министър Танева заяви, че Центърът, който е базиран в България, съдейства на Република Македония за откриване на щанд в рамките на интегрираната пилотна зона за трансгранична електронна търговия в Ханджоу, Република Китай, където ще могат да предлагат земеделски стоки.

МЗХ

 

За автора

Сродни публикации