Акценти
- Експертите по хранене препоръчват спанакът, аспержите и други зеленолистни зеленчуци да се консумират след термична обработка
В днешно време расте броят на хората, които разумно избират продуктите, които слагат на трапезата си.
Различните тенденции на хранене, диетите, вегетарианството и веганството промениха много от традиционните рецепти. С тях се измени и вкуса, с който сме свикнали. Здравословните ползи от тези ястия пък не са за подценяване.
Вече лесно могат да се намерят алтернативи на традиционните рецепти. Често те са променени, за да паснат на хранителните режими на веганите, вегетарианците или суровоядците. Голяма популярност набират суровите десерти, кексове и торти, каквито преди 10 години не ни е минавало през ум, че ще опитаме. Сега дори зеленчуците се консумират след различна термична обработка. Колкото по-малко и по-лека е тя, толкова по-високо е съдържанието на запазилите се в тях полезните вещества. Вече е научно доказано, че високата температура разрушава витамините и минералите в плодовете и зеленчуците. Така консумирайки ги сготвени, често не успяваме да си набавим желаните витамини и минерали.
Въпреки това експертите по хранене изказват различни гледни точки по въпроса. Според тях определени зеленчуци трябва да се консумират термично обработени. Интересното е, че те препоръчват спанакът, аспержите и други зеленолистни зеленчуци, съдържащи големи количества калций, желязо, цинк и магнезий, да се консумират след термична обработка.
В различни нови рецепти и диети именно тези зеленчуци се добавят като основна съставка на шейкове и смутите. Смлени чрез блендер или пасатор те се консумират и храносмилат по-лесно. По този начин тялото успява да извлече от тях максимума витамини и минерали.
Разглеждайки различните препоръки се оказва, че някои от теориите и мненията на специалистите си противоречат. Най-лесно може да се убедим в истинността им, наблюдавайки реакцията на организма си и проследявайки здравословното му състояние.