Свръхуловът на риба в световен мащаб расте » Съвети в земеделието

май 21, 2024

Свръхуловът на риба в световен мащаб расте

Акценти

  • От днес Европа започва да внася риба и морски продукти, за да задоволи нуждите и потребностите си до края на годината
  • 41 % от рибните запаси в Атлантически океан са подложени на прекомерен улов

По данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) количеството на рибата в Световния океан намалява значително. Все повече се увеличава консумацията й. За над 800 млн. души тя е източник на доходи, храна и препитание.

В световен мащаб консумацията на риба расте два пъти по-бързо от популацията на земята.

От днес Европа започва да внася риба и морски продукти, за да задоволи нуждите и потребностите си до края на годината. Консумацията е толкова голяма, че не може да бъде задоволена само въз основа на улова в собствените й води или производството в рибните ферми. Развиващите се страни се превръщат нейн основен снабдител с риба.

Само една трета от консумацията на риба в ЕС се формира от Португалия, Испания, Литва, Франция и Швеция. За разлика от тях страни като Хърватия, Холандия и Ирландия произвеждат количества колкото консумират или дори повече.

С всяка следваща година Европа все по-бързо изчерпва собствените си рибни запаси.

Според Европейската комисия 41 % от рибните запаси в Атлантически океан са подложени на прекомерен улов, като тази цифра достига до 88% за Средиземно море. Тревожен е и факта, че този процес не подминава и развиващите се страни.

 

Сродни публикации