Свищовско и община Левски пострадаха сериозно от градушка и порой » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Свищовско и община Левски пострадаха сериозно от градушка и порой

Акценти

  • Силен дъжд и продължителна градушка с ледени късове колкото орех са поразили град Левски и селата Асеновци, Козар, Белене и Аспарухово

Унищожени са не само посевите, но е повредена и пътната инфраструктура.

Вчера, на 20 май 2019 г., в района на община Левски порои и градушки нанесоха сериозни щети на селскостопанските култури. Посевите са напълно унищожени. В рамките на 10-15 минути падналите валежи в село Дерманци са достигнали 193 л/м2. Там е паднала и градушка с размер на градовите зърна 1,5 – 2 см.

В няколко села в община Свищов има и много пострадали къщи. Това е второто бедствие, което засяга региона в рамките само на четири дни.

Прекъсната е железопътната линия между Свищов и Левски, а щетите по пътната инфраструктура са много сериозни. Добрата новина е, че няма бедстващи хора. Най-големи са пораженията в село Морава.

Там за 20 минути са паднали силен дъжд примесен градушка. Евакуирани са били осем човека от пътнически влак между Левски и Свищов. Хората са извозени с коли на община Свищов до домовете си.

Вчера късно след обяд силен дъжд и продължителна градушка с ледени късове колкото орех са поразили град Левски и селата Асеновци, Козар, Белене и Аспарухово. Стихията е прекъснала комуникациите навсякъде, но подаването на електричество е възобновено. Предстои да бъдат разчистени пътищата от падналите дървета.

 

 

Сродни публикации