Свинекомплексът в село Бръшлен ще съди ОДБХ-Русе » Съвети в земеделието

май 26, 2024

Свинекомплексът в село Бръшлен ще съди ОДБХ-Русе

Акценти

  • От фермата не са съгласни с обезщетението от близо 4 млн.лв., защото е с 2,5 млн.лв. по-малко от пазарните цени

Свинекомплексът в русенското село Бръшлен дава на съд Областната дирекция по безопасност на храните.

Според ръководството на фермата, обезщетението за унищожените животни не е направено по пазарни цени и ощетява бизнеса.

Свинекомплексът в Бръшлен бе един от четирите в региона, засегнати от африканска чума по свинете. Заради заразата бяха унищожени всички 40 000 прасета. От фермата не са съгласни с обезщетението от близо 4 млн.лв., защото е с 2,5 млн.лв. по-малко от пазарните цени.

„Ние имахме назначен независим оценител, независимият оценител изготви оценка, която беше по пазарни цени, и в един момент тази оценка не се призна, а се извади нов акт, който беше вече по някакви цени по НСИ, които изобщо не отговарят на реалността”, заяви д-р Христо Стойков, управител на Свинекомплекс-Бръшлен.

От Областната дирекция по безопасност на храните твърдят, че са си свършили работата. Но признават, че в закона има пропуски.

„Нормативната уредба е отпреди 10-13 години и би трябвало да бъде предвидено в такава фаза, но ето, че някои неща са били пропуснати, ние няма какво да направим, нещо, което е различно от това, което е описано в закони и наредби”, каза д-р Георги Дяков, директор на ОДБХ-Русе.

За да възстанови работа, фермата разчита на обезщетенията, тъй като очакваните разходи възлизат на повече от 12 млн. лв.

 

За автора

Сродни публикации