Свиневъди продължават с блокадата на главния път край село Крушаре » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Свиневъди продължават с блокадата на главния път край село Крушаре

Акценти

  • Хората не оспорват наличието на болестта Африканска чума по свинете

Хората искат да видят в писмен вид устните обещания за обезщетения.

Вече четвърти ден продължава блокадата на главния път Сливен-Ямбол в района на село Крушаре. Хората протестират срещу заповедта за доброволно клане на домашните свине. Около 23 часа снощи в било спряно подаването на електричество около мястото на протеста, предаде БНР.

След това там се е появила и кола на жандармерията. Част от дежурните полицейски части са се оттеглили, но до прочистване на района не се е стигнало.

Организаторът на протеста Валентина Василева е потвърдила, че блокадата на пътя ще остане. Причината за това е, че устните обещания, дадени през последните дни, все още не са оформени на хартия.

Според Василева липсва и принцип на равнопоставеност, защото ако се стигне до евтаназиране на животните, големите ферми щели да бъдат компенсирани по пазарна цена, а малките – не.

Въпреки недоволството си, хората не оспорват наличието на болестта Африканска чума по свинете. Те подчертаха, че в Сливен няма констатирано огнище на заразата.

Вече е възстановено и подаването на електричество към мястото на протеста. Там хората вече са по-малко.

Обходният път е през селата Камен, Жельо войвода и Кабиле. Пътуващите по АМ “Тракия“ от Бургас могат да преминат през село Зимница и “Петолъчката“, а тези които идват от София през Нова Загора.

 

Сродни публикации