Светът полудя по шафран от Родопите » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Светът полудя по шафран от Родопите

Акценти

  • Интересът към шафрана в България все повече се повишава

Ако трябва да изброим част от скъпите и модерни удоволствия в света, няма как да не споменем подравката, по която полудяха всички.

Това е шафранът. Причудливият горчив вкус на оранжевите нишки и цветът на Ориента стават все по-популярни и у нас. Освен луксозна подправка в кулинарията, цветът на шафрановия минзухар (Crocus Sativus) се използва още в козметичната индустрия и парфюмерията.

Оказва се, че в България климатичните условия са изключително благоприятни за отглеждане на „подправката на царете“. Цялата работа по реколтата обаче трябва да се извършва изключително грижливо и изцяло ръчно, което оправдава високата цена на продукта.

„Шафран е стара и ценна подправка. Много е полезна за здравето. Със съпругата ми вече трета година го отглеждаме, а от една година го продаваме свободно по фермерските пазари. Произвеждаме шафран с много високо качество и сме едни от малкото производители, които го отглеждаме биологично, под контрола на биосертифицираща фирма. Много се гордеем с това, което произвеждаме“, разказа производителят на шафран Стоян Дурков, цитиран от БГНЕС.

Неговото стопанство се намира в Родопите, стартира производството си през 2017 година, а качеството на произведения в България продукт е потвърдено и от изследване във френска лаборатория.

Шафранът е подходяща подправка за много ястия – всички видове месо, риба, ориз и много други. Широко разпространен е също и в сладкарството. Може да се използва и за ароматизиране на вино. „Полезен е много за очите и сърцето. Намалява захарта при болните от диабет. Шафранът съдържа кроцин, който убива ракови клетки. Антидепресант е, нормализира кръвното и има ред други полезни свойства“, разказва още производителят.

Колкото по-нашумял става шафранът, толкова повече са митовете и легендите относно откриването и използването му. Родината му е Кашмир, Индия. Това е култура на 3500 г., а отскоро интересът към нея в България все повече се повишава. Стават повече и производителите, но за съжаление пазарът все още не е много развит.

 

За автора

Сродни публикации