Световният глад за говеждо и соя провокираха пожарите в Амазония » Съвети в земеделието

септември 22, 2023

Световният глад за говеждо и соя провокираха пожарите в Амазония

Акценти

  • Износът на бразилска соя за Китай се е повишил с близо 30% само през изминалата година

Опитите на Г-7 да помогнат в борбата с пожарите в Амазония удариха на камък. Бразилия отказа средствата, които й бяха предложени с думите“ Благодарим, но тези средства вероятно ще е по-подходящо да бъдат похарчени за залесяването на Европа“.

Оказва се обаче, че сред причините за разпространението и възникването на толкова много пожари са производството на говеждо месо и соя.

Бразилия е най-големият износител на говеждо месо в света. От там през 2018 г. са изнесени рекордните 1,64 милиона тона. Продукцията е достигнала пазарите в Китай, Египет и Европейския съюз. Това сочат данните на Бразилската асоциация на износителите на говеждо месо.

През последните две десетилетия страната увеличава износът, не само като тегло, но и като стойност. От 1997 г. до 2016 г. той се е повишил 10 пъти. Целият този растеж реално е за сметка на Амазония.

Според изследователи от Greenpeace екстензивното отглеждане на добитък е основният двигател на обезлесяването в Амазонка. Към момента над 65% от обезлесената земя на Амазония се използва за пасища.

Другият виновник за обезлесяването е соята. Тя е основна култура за Бразилия.

През 70-те години реколтата рязко започна да се повишава заради култивирането, миграцията на земеделските производители, разработването на нови техники за отглеждане и използването на пестициди.

Само през миналата година Бразилия е изнесла рекордните 83,3 милиона тона соя. Това е с 22,2% повече от износа през 2017 г., сочат данни на бразилското министерство на икономиката.

Страната е най-добрият доставчик на соя за САЩ, но изпраща най-много от продукцията си в Китай.

Износът на бразилска соя за Китай се е повишил с близо 30% само през изминалата година. Причина за това е търговската война между САЩ и Китай. Заради нея Пекин беше принуден да потърси други източници на протеиновата култура, използвана за изхранване на добитъка.

Около 6,5% от обезлесената площ в Амазонка се използва за селско стопанство, но приносът на соята към това намалява с течение на времето.

През 2006 г. влезе в сила мораториум върху закупуването на соя от току що обезлесени райони. По-малко от 2% от соята, засадена в Амазонка, идва от обезлесени райони от 2008 г.

 

Сродни публикации