САЩ налага мита върху френски вина, шотландско уиски и италиански сирена » Съвети в земеделието

април 13, 2024

САЩ налага мита върху френски вина, шотландско уиски и италиански сирена

САЩ ще наложат мита от 25% върху френското вино, италианските сирена и шотландското малцово уиски.

Те влизат в сила на 18 октомври. Пощадени са обаче италианското вино, паста и зехтин, предаде Ройтерс/ 24 часа.

България заедно с още над 20 европейски държави попада в списък, според който мито ще се налага на редица месни, млечни или плодови продукти.

Това са например:

  • – консервирано месо;
  • – свински колбаси и подобни продукти от свинско месо;
  • – карантии и хранителни продукти, които ги съдържат;
  • – свинско, различно от шунка, кисело мляко, без значение дали е с добавени вкусове, или плодове.

Също и вишнев сок, череши, праскови, сокове от зеленчуци.

Митата ще бъдат наложени като ответна мярка на европейските субсидии за самолетостроителя “Еърбъс”. Според Вашингтон те са нелегални. Това е последната глава от 15-годишната конкурентна битка между “Еърбъс” и “Боинг”.

Американските мита ще бъдат насочени срещу стоки за 7,5 милиарда долара – максималната стойност, разрешена от Световната търговска организация. В сряда тя даде зелена светлина за налагането им след края на арбитражното дело.

Основните засегнати държави са Франция, Германия, Великобритания и Испания, които предоставят субсидии за “Еърбъс”, посочва американският търговски представител Робърт Лайтхайзър. Първоначално американците планираха да ударят стоки за 11 млрд. долара.

Сред другите продукти от ЕС, които ще бъдат обложени с наказателни мита от 25%, са британските пуловери, кашмирени и вълнени изделия, маслините от Франция, Испания, германското кафе. Френският коняк и шампанско обаче ще останат достъпни за американците на старите цени.

Асоциацията на американските компании, занимаващи се с бизнес с хранителни специалитети, призова администрацията на президента Доналд Тръмп да не налага наказателните мита с аргумента, че изброените продукти не могат да бъдат заменени с нищо. Тя предупреди, че ще бъдат засегнати 14 хиляди специализирани търговци на дребно и над 20 000 хранителни заведения в САЩ.

903,6 млн. долара е стокообменът на България със САЩ през 2018 г., а ръстът е 22,4%. Износът е за 560,9 млн. долара, показват данни на министерството на икономиката. За САЩ изнасяме предимно нефтени масла – 12,6%, етерични масла, при които има ръст от 34%, пръти от желязо и нелегирани стомани. За миналата година 61% увеличение има износът на интегрални схеми, а на слънчогледови семена – с 32 на сто.

 

 

 

За автора

Сродни публикации