САЩ и Канада са топ производителите на пуешко в света » Съвети в земеделието

август 01, 2021

САЩ и Канада са топ производителите на пуешко в света

Акценти

  • Страните от ЕС произвеждат 35% от пуйките в световен мащаб

Един европеец годишно изяжда два пъти по-малко пуешко месо спрямо един американец.

Световното производство на пуйки възлиза на 6,1 млн. тона. От тях цели 47% се отглеждат в САЩ и Канада. Там производството се осигурява основно от големите компании. Освен това потреблението на пуешко месо на глава от населението в САЩ е средно 8 кг. Интересното е, че броя на животните, които се внасят от Мексико почти не оказва влияние върху американския пазар. Мексиканците консумират далеч по-малко пуешко от американците, едва 1,4 кг на глава от населението.

Интересното е, че за последните две години Русия увеличи производството си на пуешко месо с цели два пъти. Към момента то формира около 5% от световното.

Голяма част от европейците също често консумират пуешко. Отглежданите в страните от ЕС пернати от този вид представляват 35% от световното производство. Един европеец изяжда средно около 4 кг пуешко за година. В страни като Германия, тази цифра дори достига 5,9 кг.

Значителни перспективи за увеличение на вътрешния пазар има в Украйна. Там средната консумация на глава от населението за година достига едва 1 кг.

 

Сродни публикации