САЩ внася 112 % от соята Европа » Съвети в земеделието

юли 23, 2024

САЩ внася 112 % от соята Европа

Акценти

  • 112 % внос на соя от САЩ се равнява на 5,181,833 тона

Американските фермери вече не могат да се оплачат, че пазар за продукцията им в Европа няма

За втората половина на 2018 г. вносът на соя от САЩ в Европа се е увеличил драстично. Той е достигнал стойност от 112 %. Само за сравнение, за същия период(юли – декември на 2017 г.) експорта на протеиновата култура за европейския пазар е бил в размер на 75 %.

Тези цифри бяха достигнати след договорката, сключена през юли, между Жан-Клод Юнкер и Доналд Тръмп. Така САЩ зае челната позиция на снабдител за Европа. На второ място по внос на соя се нарежда Бразилия. За първата половина на 2018 г. САЩ са осигурили 50 % от соевите запази за европейския пазар. Бразилската реколта внесена в ЕС е била е размер от 36 %. С процент повече, а имено 37 % , е било това количество за същия период на 2017 г. Очакванията са, американската продукция да повиши обемите си в Европа. Не само заради сключените вече договорки, но и заради решението на Европейската комисия да започне процес за разрешаване използването на соя за производството на биогорива.

По оперативни данни, от последния доклад изготвен по темата, 112 % внос на соя се равнява на 5,181,833 тона.

В последния месец на миналата година Европейската комисия започна обществена консултация във връзка с разрешаване използването на американски соеви зърна за биогорива в Европа. Според оценката на Комисията, протоколът изготвен от американските износители на соя, отговаря на европейското законодателство и задължителните изисквания за устойчивост, за да бъде използвана соята в производството на биогорива.

Проектът на решението за прилагане е публикуван за обществено обсъждане до 16 януари. След това се очаква той да бъде приет в рамките на няколко седмици. Така американските производители ще могат да продължат да диверсифицират своите европейски пазари, а ЕС ще получи помощ за постигане на целите заложени в областта на възобновяемата енергия.

По оперативни данни, в ЕС, всяка година се внасят около 14 милиона тона соя. Тя се използва за храна на животните и за производство на мляко.

 

Сродни публикации