Саудитска Арабия иска да купува агнета от България » Съвети в земеделието

юни 26, 2022

Саудитска Арабия иска да купува агнета от България

Акценти

  • За започване на износа е необходимо да се осигури ветеринарната документация

Очаква се и сертификата за износ на български пчелен мед да бъде одобрен от страна на Саудитска Арабия

Предстои България да разшири пазара си за продажба на агнета. Родните породи биха могли да се реализират успешно в Саудитска Арабия. През последните години се развиват и нови породи, от които животните са над 130 000 животни. Пазарът в Саудитска Арабия е значително голям, а сътрудничеството, което може да се развие с търговците там, разкрива много добри перспективи за увеличение на износа на български животни. Това стана ясно вчера на среща между министъра на земеделието Румен Порожанов с д-р Хамад бин Абдулазиз Албатшан, заместник-министър на околната среда, водите и земеделието на Кралство Саудитска Арабия.

За започване на износа е необходимо да се осигури ветеринарната документация. Към момента Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е изпратила всички документи. Констатиран е засилен интерес от страна на българските търговци. Във връзка със стремежа им за износ на живи животни, БАБХ е изпратила писмо до Министерството на околната среда, водите и земеделието с искане за откриване на такава процедура.

Пчеларите също ще имат възможността да реализират продукцията си на чуждия пазар. Към момента има изготвен здравен сертификат за износ, който предстои да бъде одобрен от страна на Саудитска Арабия.

Според министър Порожанов работата върви с бързи темпове, а визията чертае създаването на съвместно предприятие, което да обедини интересите и нуждите на търговците от двете страни.

И тази година страната ни ще вземе участие на „Сауди Агрофуд“ – най-голямото селскостопанско изложение в Саудитска арабия. То е едно от най- мащабните в арабския свят. На срещата вчера присъства и българският посланик в Саудитска Арабия Димитър Абаджиев.

Д-р Хамад бин Абдулазиз Албатшан, от своя страна потвърди големия интерес  на Саудитска Арабия за засилване на отношенията между двете страни в аграрния сектор. Той сподели, че през последната година страната му е внесла осем милиона овце и има интерес към българската продукция.  Преди срещата си с министър Порожанов той посети Центъра за оценка на риска по хранителната верига към МЗХГ. В програмата му още влизат и срещи в Българската агенция по безопасност на храните, както и посещения в български ферми.

 

Сродни публикации