Саудитска Арабия иска агнета и люцерна, а капацитета ни е недостатъчен » Съвети в земеделието

август 10, 2022

Саудитска Арабия иска агнета и люцерна, а капацитета ни е недостатъчен

Акценти

  • Всяка година за руския пазар се изнасят повече от 5 млн. литра българско вино

Съвместното предприятие ще бъде създадено с капитал в размер на 200 000 евро

Предстои създаването на съвместно предприятие между Министерството на земеделието, храните и горите и Компанията за инвестиции в земеделието и животновъдството (SALIC) на Кралство Саудитска Арабия. Одобрение за тази инициатива е дадено от Министерския съвет.

Предвидено е акционерите да участва по равно, 50 на 50. Предприятието ще се превърне в свързващо звено, което ще улеснява преговорите между българските производители и частния саудитски бизнес. За създаване на предприятието ще се използва капитал в размер на 200 000 евро.

Към момента от страна на Саудитска Арабия са поискали 10 000 живи животни. Нужно е да се внесе яснота какви породи са им необходими, допустима ли е замяна на някои от тях и каква.

От думите на министър Порожанов стана ясно, че са водени разговори и за изграждането на фуражен завод. Тази идея се е трансформирала и се свила до създаването на завод за фибри. Те са добавка към хранителния компонент на животните.

От Саудитска Арабия са проявили интерес към 1 млн. тона люцерна. С цел да я осигурим у нас трябва да има люцерна на площ от 1,5 млн. дка. Поискани са и 1 млн. живи агнета, но страната ни не разполага с такъв капацитет.

Министър Порожанов коментира още, че към момента се наблюдава леко повишение в цените на агнетата преди Великден. Той е планирал тези дни да поиска среща чрез турския министър с тяхното държавно предприятие, за да дискутират този въпрос. От турска страна интересът към българските животни е малко по-особен. Търсени са по-тежки животни, а именно такива, които тежат от 35 до 50 кг. По тази причина може да се предложи оферта и от наша страна.

Относно износа ни за Русия стана ясно, че той е основно от вино и консерви. Всяка година за руския пазар заминават повече от 5 млн. литра българско вино.

Какви са мерките за защита от АЧС?

Във връзка с откритите мъртви диви прасета във Варненско, сега тече преброяване на животните.

Министърът на земеделието, храните и горите коментира още, че край Исперих са намерени други две прасета. Това е и причината за огледите и преброяванията. Притеснителен е фактът, че зараза на диво прасе може да доведе до разпространение на болестта в цялото стадо. Затоплянето на времето ще засилят и трафика на хора от Румъния към България, което също не е за подценяване. Дейностите по дезинфекция и защита продължават.

 

Сродни публикации