Саудитска Арабия инвестира в завод за фураж у нас » Съвети в земеделието

ноември 30, 2023

Саудитска Арабия инвестира в завод за фураж у нас

Акценти

  • С качествените си хранителни продукти и високата консумация от страна на Саудитска Арабия с лекота можем да се ориентираме към арабския пазар

Свежи средства ще бъдат вложени в развитието на няколко проекта

Изключително ползотворна ще се окаже тази година за взаимоотношенията ни със Саудитска Арабия. Започнала е работата по няколко инвестиционни проекта насочени към развитие на земеделието ни. Към момента има вложени финансови средства по проектирането и изграждането на завод за фуражи.

През изминалата седмица беше проведена среща между министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и изпълнителния директор на генералния инвестиционен орган на Саудитска Арабия Ибрахим Ал Омар.

С качествените си хранителни продукти и високата консумация от страна на Саудитска Арабия с лекота можем да се ориентираме към арабския пазар. Множеството нови потребители биха разкрили пред нас огромен набор от възможности за развитие и широкобхватно партньорство в земеделието и търговията.

По време на своята визита министър Порожанов посети една от най-големите кравеферми в Саудитска Арабия. Тя е собственост на компанията „Алмарай“. Нейната продуктивност е изключително висока, като добивът на мляко от една крава е между 40 и 45 литра на ден. Компанията е собственик на повече от 170 000 крави. Пазарите, на които предлага своята продукция включват Северна и Южна Америка, Европа и Азия. За арабската компания работят над 45 000 души по целия свят. В продуктовия й асортимент влизат още плодови и натурални сокове, тестени изделия и детски храни.

На изложението Saudi Agrofood, на чието откриване министърът ни беше поканен, страната ни ще се представи за първи път на собствен щанд. Девет български фирми и производители ще покажат своите продукти.

 

 

Сродни публикации