Само 700 000 лв. са върнати доброволно заради нередностите с къщите за гости » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Само 700 000 лв. са върнати доброволно заради нередностите с къщите за гости

Акценти

 • яма срок, в който трябва да бъдат върнати парите за къщите за гости, при които са установени нередности

За къщите за гости, които не са функционирали по предназначение са отпуснати 4,5 млн. лв.

През втората половина на месец юни стартираха проверките на къщите за гости, който са изградени с финансови средства по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.). Екипи на Държавен фонд „Земеделие“ инспектираха общо 295 къщи за гости. От тях 288 бяха в период на мониторинг, а 7 – извън него (те са проверени по сигнал). Заедно с екипите на ДФЗ проверките отразиха и медиите. На брифинг на 11 юли 2019 г. бяха представени резултатите от проведените инспекции.

Днес в предаването „Тази сутрин“ по bTV гост беше министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя коментира резултатите и обясни, че в 15 от инспектираните обекти не са посрещани туристи и тези къщи не са функционирали по предназначение. За реализирането им по ПРСР 2007-2013 г. са отпуснати средства в размер на 4,5 млн.лв. Тази сума е изискана от бенефициентите. От проверените 295 къщи, тези 15 обекта представляват 5,2%.

Обектите, за които предстои бенефициентите да възстановят получените субсидии са в следните области на страната:

 • Област Благоевград – 2 проекта;
 • Област Варна – 1 проект;
 • Област Ловеч – 1 проект;
 • Област Пловдив – 1 проект;
 • Област София – 4 проекта;
 • Област Видин – 1 проект;
 • Област Разград – 1 проект;
 • Област Пазарджик – 2 проекта;
 • Област Шумен – 1 проект;
 • Област Добрич – 1 проект.

Какво още показаха проверките?

В 74 от проверените обекти министър Танева обясни, че са констатирани отклонения в различна степен от заявения бизнес план. При тях е предвидено също да бъде направена финансова корекция, но тя ще е в размер между 5 и 15%. Отпуснатата субсидия за тезе обекти е на стойност 18 млн.лв., а санкциите ще се определят според степента на нарушенията.

Проверката е показала, че бизнесмен, който е близък до кмета на Велинград, ще трябва да възстанови получените субсидии. Въпреки взаимоотношенията му с градоначалника, кметът нямал нищо общо с проекта, поясни министър Танева.

Изрядни са били и къщите за гости, които се свързваха с общинските кметове на Луковит и Долна Баня.

Относно къщата за гости на Александър Манолев стана ясно, че тя не е функционирала по предназначение.

24 от проектите са проверени на база на риск анализ преди издаване на заповедта. Това представлява 8% от останалите в мониторинг къщи, т.е. преди заповедта са проверени близо два пъти повече проекти от изискуемите по регламент. По европейски регламент, Разплащателната агенция трябва да проверява между 1 и 5 % от изплатените проекти в период на мониторинг.

Предстои данните от проверките да бъдат представени на Прокуратурата. Тя ще извърши проверка за спазване на законодателството.

Установена е и свързаност между служители на фонда и собственици на къщи за гости при 2-ма експерти. Едната от служителките на ДФЗ няма пряк достъп до одобряване на проекти, а за другата също не е установена директна свързаност. От двете служителки са снети обяснения и предстои дисциплинарен съвет да реши ще им бъдат ли наложени наказания и какви.

Бенефициенти вече доброволно са върнали 700 000 лв. Няма срок, в който трябва да бъдат върнати парите за къщите за гости, при които са установени нередности. Този процес е отворен и след издаването на решение за финансовата корекция от страна на ДФ „Земеделие“, бенефициентът, който е получил това подпомагане, има право на обжалване.

 

Сродни публикации