Само 13 проекта ще получат пари от новия прием на лозарската програма » Съвети в земеделието

юли 24, 2024

Само 13 проекта ще получат пари от новия прием на лозарската програма

Само 13 кандидати ще получат субсидия за лозя от последния прием на заявления, стана ясно от съобщение на Държавен фонд "Земеделие". Прозорецът за подаване на нови заявления вече е затворен за тази финансова година, а кандидат-лозари се оплакаха от проблеми и този път. По последния прием фонд "Земеделие" е отпуснал 3.2 млн. лв., след като са добавени допълнителни 702 хил. лв. над първоначално планираните. За да подадат заявление за субсидия по мярката "Преструктуриране и конверсия на нови лозя", кандидатите трябва да имат документи от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), с които да докажат, че наистина стопанисват лозя или земя и отговарят на изискванията за финансиране. Те могат да получат пари както за засаждане на лозя, така и за допълнителни инвестиции във вече готово лозе – изграждане на напоителна система например. Мярката е част от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, която започна миналата година и ще продължи до края на 2018 г.
Финансирането за тази година е по заявки от кандидати, посочили желание за авансово плащане, обясниха от ДФ "Земеделие". Това означава, че кандидатите трябва да сключат договор с фонда за предоставяне на финансова помощ до края на юли и да подадат заявка за авансово плащане. Заявки се подават 10 дни след сключване на договора, най-късно до 31 юли. С това лозарите могат да получат до 80% финансова помощ за инвестицията си, ако проектът им е започнат, уточняват от разплащателния фонд.
Макар този път за приема да беше съобщено две седмици по-рано, кандидат-лозари се оплакаха, че отново има проблеми и някои от тях не са успели да подадат документи. Причината е, че ИАЛВ не е успяла да издаде удостоверенията им, преди фондът да е затворил приема заради изчерпан бюджет. От обясненията на ИАЛВ това се потвърди, но по думите на главния секретар Георги Динев няма как да се обработват по-бързо документите. Той отрече да е имало специално отношение към кандидати, и обясни, че са се опитали да издадат удостоверенията възможно най-бързо, дори се налагало служителите им да работят до 10 часа вечерта, за да обработят всичко. Проверките включват и разглеждане на терена, за който се иска субсидия, а Динев каза, че удостоверения са издавани много преди крайния срок, заложен в закона. Той е 30 дни, но ИАЛВ са се старали да са много по-бързи.
Кандидатите, които не са получили удостоверението си и не са успели да подадат заявки за финансиране в последния прием, ще могат да го направят за бъдещите. Тъй като за тази финансова година бюджетът е изчерпан, те ще трябва да изчакат следващата, която започва през октомври. Приемът на документи от ИАЛВ на 29 юни е продължил по-малко от два часа – още след първия час проектите са изчерпали зададения бюджет от 2.5 млн. лв., а след като фонд "Земеделие" е отпуснал още 702 хил. лв., са приети още няколко проекта. Приемът във фонда беше отворен от 2 до 8 юли. До редакционното приключване на броя от фонда не успяха да отговорят на запитването по проблемите на програмата.
Общо ИАЛВ е приела заявки за 26 проекта. От своя страна фонд "Земеделие" е успял да приеме само 13, преди да свърши парите. Това означава, че е имало заявки от лозари, които са получили удостоверенията си от ИАЛВ в предишни прозорци на прием и то за по-големи проекти. По думите на Динев сегашните заявки до тях са за сравнително малки проекти – по 10 хил. лв., 120 хил. лв., а големите са от порядъка на 300 хил. лв.
В предишните прозорци за прием лозари се оплакаха от оскъдната информация и кратките срокове – съобщенията, че започва набиране на проекти, са се появявали на сайта на ИАЛВ часове преди отварянето. След това фонд "Земеделие" е отварял прозорец за много кратко – понякога за ден, друг път за 24 часа или за по-малко. Причината е, че за проектите няма горна граница на размера и при ограничен бюджет приемът спира след изчерпването му. Сега съобщенията за отваряне на субсидията се публикуваха по-рано, но бюджетът отново е изчерпан бързо. Все още няма информация какъв е размерът на одобрените проекти и кои са получателите на парите. 

 

За автора

Сродни публикации