Само шестима членове на УС на ДФЗ ще вземат решения за евросредства » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Само шестима членове на УС на ДФЗ ще вземат решения за евросредства

С промени в Закона за подпомагане на земеделските производители става възможно само шестима членове на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ да вземат решения за изразходването на средства, както и за назначаването и освобождаването на изпълнителния директор на Фонда. Това стана ясно по време на дебат в парламентарната земеделска комисия.

Депутатите гласуваха единодушно промени в Закона за подпомагане на земеделските производители. С тях става възможно прилагането на схеми за директни плащания и се създават правни основания земеделският министър директно да издава наредби, свързани с Общата селскостопанска политика.

Според сега действащия закон УС заседава, когато присъстват най-малко две трети от неговите членове, които са 11. Решенията се вземат с квалифицирано мнозинство от две трети, или осем души.

Депутатът Светла Бъчварова заяви, че социалистите по принцип подкрепят законопроекта. Тя обаче се обяви категорично против предложението решения да вземат не две трети от 11-те членове на УС, а две трети от присъстващите, както се предлага. Ако на заседание се съберат осем души, шестима ще вземат решенията. Ако някои от тях излязат след началото на заседанието, може да се окаже, че решенията се вземат от четирима, заяви тя.

Бъчварова предложи в закона изрично да се запише, че представителите на МЗХ в УС трябва да са министърът и зам.-министри.

„Решение не може да се вземе с по-малко от две трети от минималния кворум, който е от осем души. Ако излезе някой, той не е присъстващ и няма да има кворум“, заяви зам.-министърът на земеделието Васил Грудев. Той обясни, че промените се правят с цел търсене на оперативност.

„Имало е случаи в работата на Фонда, когато дадени решения не могат да бъдат взети няколко месеца. Аз лично съм виждал два такива периода. Миналата година имаше 3 месеца, в които УС не можеше да се събере заради бойкот. Имали сме бойкот и в миналото. ДФЗ е стоял с месеци без изпълнителен директор, което напълно е блокирало работата му“, посочи Грудев.

Той подчерта, че с промените в закона решенията на Управителния съвет ще се публикуват на интернет страниците на фонда и на МЗХ ден след тяхното приемане. Грудев допълни, че дори като е работил в ДФЗ не е знаел какви „апокрифни“ решения взема УС, а те били заключвани „в една каса да стоят в нея, незнайно защо“.

Въпросът е "да имаме оперативен работещ орган в полза на земеделските производители, да не се стига пак до бойкот, когато се решават спешни задачи", изтъкна председателят на комисията Румен Христов.

На заседанието представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изразиха притеснение, че ваучерите за горива, с които фермерите ползват намален акциз, не са включени в проекта. Васил Грудев обясни, че причината за това са неизчистени технически въпроси по прилагането на схемата с финансовото министерство. На практика схемата, която продължава да функционира, не е готова, стана ясно от думите му.

Не ни се иска да мислим, че Министерството на финансите ще използва тази схема за разменна монета при промените в Закона за ДДС с изискванията за нивомери и фискални устройства, заявиха от НАЗ.

На заседанието на комисията стана ясно, че ще има промени в Националната служба за съвети в земеделието. Служителите й, които имат право да дават съвети на фермерите, ще бъдат регистрирани в специализирана база данни. По думите на Грудев така земеделците ще знаят към кого да се обърнат, а от друга страна служителите щели да имат стимул да учат допълнително.

 

Надежда Бочева

 

За автора

Сродни публикации