Само трима от 23-ма директори от ДФЗ работят » Съвети в земеделието

юли 05, 2022

Само трима от 23-ма директори от ДФЗ работят

Акценти

  • Васил Грудев иска работата на ДФЗ да стане абсолютно прозрачна

Васил Грудев иска пълна прозрачност на работата на ДФЗ.

В края на миналата седмица УС на Държавен фонд „Земеделие“ избра нов изпълнителен директор и това е Васил Грудев. Днес той беше гост в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Грудев коментира случващото се напоследък във Фонда. След последните арести и разкрития се оказа, че към момента от 23-ма директори на дирекции само 3-ма са на работа. Част от тях са в болнични, а други в отпуска. Според новия изп.-директор на ДФЗ всичко случило се рефлектира върху служителите на Фонда, които били под голям стрес. Той изрази надеждата си, че до края на днешния ден предстои да се реши този проблем.

В ефир Грудев коментира, че най-много средства от Европа се отпускат именно към ДФЗ. Спрямо всички други европейски фондове бюджетът му е близо 45% от общия.

Засегната беше и темата за служителя на Фонда, разпределили 1,8 млн.лв. на търговски дружества, включително и на фирми за бързи кредити. Грудев обясни, че не познава конкретното лице, което е работило в оторизацията на плащанията на ниско експертно ниво.

Относно обвиненията срещу Калоян Костадинов, новият изп.-директор поясни, че го познава като много добър професионалист и честен експерт. Според него няма връзка между проверките на къщите за гости и задържането на Костадинов.

Как са надхвърляни лимитите на плащанията за даден бенефициент?

Към момента са върнати много малка част от общо дължимите средства за изградените обекти, които не са функционирали по предназначение. Средствата, които трябва да бъдат възстановени са около 10 млн.лв., а от тях едва 600 000 лв. са върнати от собствениците.

Относно разпределянето и отпускането на средства по тези проекти Грудев коментира, че изкуствено са създадени условия с цел надхвърляне на лимитите за даден бенефициент. „Представете си, че един бенефициент е допустим да получи подпомагане по една мярка в рамките на 1,3 млн. или 3 млн., но когато имаме огромни стопанства, а тук очевидно става дума за опит за изкуствено разделяне на тези стопанства на 5 или 10 бенефициента и всеки един от тях да кандидатства за този лимит. Така се нахвърля единичният лимит на стопанство и се заобикалят правилата на различни програми. Накрая получаваш в пъти по-голяма сума”, обясни още той.

Васил Грудев коментира, че според него работата на ДФЗ трябва да стане абсолютно прозрачна. Паралелно с това трябва да се пристъпи към пълна електронизация на системите във Фонда и да се подобри комуникацията чрез изграждане на модерен колцентър. Чрез него ще може да се осъществява връзка между бенефициентите и експертите в ДФЗ.

 

Сродни публикации