Как сами да отстраним пестицидите от плодовете и зеленчуците » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Как сами да отстраним пестицидите от плодовете и зеленчуците

Акценти

  • Содата за хляб е помощник във всяко домакинство и тук силата и няма равна

Научете няколко малки тайни, за да запазите здравето си от влиянието на вредните химикали в храните

Няма човек, който мислейки за здравето си да не е бил пред дилемата какви плодове и зеленчуци да си купи. Достатъчно богата е информацията за различните пестициди, нитрати и всякакви препарати, който вредят на организма ни. Въпреки всички разумни доводи и аргументи, когато нямаме възможност да си наберем нещо свежо за салата от бабината градина сме принудени да купим това, което се предлага в търговската мрежа. Какво правим след това обаче? Знаем ли как да проверим за наличието на вредни химикали в плодовете и зеленчуците, който сме избрали? За наша радост има различни начини да проверим.

Лъскавата обвивка не винаги е показател за чиста храна 

Всеки е посягал към ябълка, лъскава и блестяща на вид, но на пипане някак неприятна, все едно покрита с нещо, като лепило или восък. Именно това е покритието, което се образува по повърхността на плодовете и зеленчуците в резултата на употребата на пестициди. Самата роля на химикалите е да предпази продуктите от вредители и болести, но ние не сме такива. Това филм, който остава по кората е лесен за разпознаване и отстраняване. По-трудно е разпознаването на химикалите, когато те вече са в самите плодове и зеленчуци. Докато не направим проверка можем само да гадаем.

ябълка

Каква химия се крие вътре в плода

Според специалисти големината на плода или зеленчука увеличава вероятността те да са пълни с пестициди. Ако се замислим има резон в думите им. Майката природа прави чудеса, понякога ражда причудливи и огромни плодове и зеленчуци, но това са единица. В магазина, разглеждайки щандовете, дори само избирайки домати, разлика не се забелязва. Те повечето са като произведени по калъп. Еднакви са по форма, цвят, на допри и по аромат, който често дори липсва. Именно тези „чудесни“ домати в сърцевината си може да крият бели вени, да са някак леки и кухи, без добра плътност. Намерите ли такава находка в покупките си по-добре помислете преди да я изядете. Това са признаци за употреба на пестициди по време на отглеждането на доматите.

Друг детайл, който издава наличието на пестициди в продуктите е по-дебелата кора. Наситено тъмно зелено обагрило краставиците и дебелите им обвивки също е показател за вредните вещества в продукта.

Дините са едни от най-предпочитаните летни плодове, но разрежете ли ги, видите ли неузрелите семена, липсва ли ви сладост на плода, то вероятността и в нея да има пестициди е голяма.

Според проучвания дори продуктите в био магазините не са по-различни от обичайните. Там за радост на потребителя откритите пестициди са само 7 %.

Хора сме, не можем само да гледаме гладно с очи. Добрата новина е, че и такива попадения и несполучливи покупки могат да бъдат изконсумирани макар и след прилагането на някои трикове. Има различни начини за отстраняване на част от химикалите по плодовете и зеленчуците.

Методи за отстраняване на пестициди и вредни химикали

Специалистите съветват първо да измием продуктите под течаща вода. За по-сигурно може да използваме и четка, така ще премахнем и остатъците от пръст и други замърсители по повърхността.

Друг метод подсказва за употребата на сол и вода. Поставете за час зеленчуците в солена вода. Ако пък сте решили преди да приберете покупките си в хладилника да ги измиете, то задължително се погрижете те да влязат там сухи, за да не загният по-бързо.

Содата за хляб е помощник във всяко домакинство и тук силата и няма равна. За премахване на пестицидите е много добре да измиете плодовете и зеленчуците в топла вода, в която сте разтворили лъжица сода за хляб. Така ще създадете алкална среда, която е неблагоприятна за вредните химикали и ще ги унищожи. Задължително е след това да измиете продуктите с чиста вода, за да премахнете замърсителите и неприятния остатъчен вкус от содата.

Интересен метод за почистване е използването на лимон, оцет и сода.

лимони

Рецептата е следната:

  • 1 част ябълков оцет;
  • 4 части вода;
  • ½ чаша сода за хляб;
  • Сок от 1 лимон.

Всички съставки се смесват, а плодовете и зеленчуците се поставят в разтвора. Оставете ги да поседят така за около 20 минути. После на дъното на съда, в които сте ги поставили, може да откриете утайката от отстранените пестициди. Задължително е след това да изплакнете под течаща вода всички продукти, които сте третирали така.

 

Заради употребата на пестициди в отглеждането на плодове и зеленчуци вече кората им далеч не е толкова витаминозна и полезна, каквато е била преди. За да сте спокойни, че сте отстранили вредните химикали може просто да я обелите.

Друг метод е готвенето. На около 80 % от нитратите биват унищожени при термичната обработка на плодовете и зеленчуците. Когато белите зеленчуците при готвене е добре те да се поставят за кратко във подсолена, вряща вода и след това да се прецедят. За съжаление при пърженето нитратите и вредните химикали биват унищожени едва на 10 %.

Различни методи, различни вкусове. Дали ще изберете някои от тях или ще намерите други начини, за да запазите здравето си от вредните вещества в храните решете вие. Триковете като тези, обаче винаги са от полза. Да ви е сладко!

 

Сродни публикации