Заради сагата с овцете в Болярово стигнаха и до главния прокурор » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Заради сагата с овцете в Болярово стигнаха и до главния прокурор

Акценти

  • За ликвидиране на огнището е необходимо да бъдат унищожени животните и да се извърши дезинфекция

Това е последното живо стадо с положителни проби за зараза с чума по ДПЖ

Незаконните действия на собствениците на стадото провокираха Българската агенция по безопасност на храните да сигнализира главния прокурор Сотир Цацаров. В разгара на лятото след изследване на проби от животните стана ясно, че те са заразени с болестта чума по дребните преживни животни. Тогава въпреки разпоредбите, предприетите мерки за ограничаване на болестта и законовите изисквания стопаните не допуснаха ветеринарните власти. Именно в това стадо беше обявено вторично огнище на болестта, а пробите за наличие на зараза бяха потвърдени и от референтна лаборатория в Монпелие, Франция.

За ликвидиране на огнището е необходимо да бъдат унищожени животните и да се извърши дезинфекция. Тези действия се отлагат вече два месеца заради съпротива от страна на собствениците.

На 14 септември имено стопаните са подали сигнал, че 8 от овцете и са умрели. Според тях причината е преяждане.

 

Към момент в страната единственият източник на зараза с чума по ДПЖ е именно въпросното стадо в град Болярово. Всички заразени животни от останалите населени места, където бяха установени положителни проби, са умъртвени и загробени.

 

Сродни публикации