Ряпа » Съвети в земеделието

ноември 22, 2019

Ряпа

Акценти

  • Репите трябва да се прореждат, когато растенията образуват втори лист

Ряпата е (Raphanus sativus var. major) е двегодишно растение, което образува кореноплоди още през първата година. В хранителния състав на ряпата влизат витамините С и част от група В. Тя е богат източник на калий, калций, натрий, фосфор и др. минерали.

Кореноплодите на ряпата се отличават със своята форма. Те са едри, кръгли, конусовидни или цилиндрични. Повърхността на зеленчука може да бъде различна на цвят. Среща се бяла, черна, кафява, виолетова, розова. Вътрешността й е месеста, бяла, сочна и с лютив вкус. Кората й е дебела, а листата са големи, насечени, окосмени и  събрани в голяма розетка.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации