Рязък спад в добивите на зърно » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Рязък спад в добивите на зърно

Акценти

  • Пшеницата масово е негодна за производство на хляб

Лошото време през изминалите два месеца беше причина за много рязък спад в добивите на зърното тази година. Обилните валежи и честите градушки забавиха реколтирането, но и намалиха драстично качеството на събраната продукция.

Земеделски стопани в Пазарджишко коментират, че разликата в жътвата преди и след дъждовете е сериозна. В началото работата е започнала обещаващо. На ден са обработвали площи от порядъка на 300 дка, а сега след обилните валежи машините реколтират едва по 100 дка на ден.

В цялата страна има нанесени щети по насажденията. Пшеницата масово е негодна за производство на хляб. Подходяща е по-скоро за фураж. Очакваните добиви от края на пролетта далеч не са оправдани.

наводнени растения

Зърнопроизводители в региона отчитат средни добиви в размер от 600 – 700 кг/дка, но това са цифрите от началото на жътвата. След старта на дъждовете те са спаднали до 500 – 550 кг/дка.

Качеството пък е толкова влошено, че на места стопаните наблюдават покълване на зърното още на класовете.

Единствените положителни прогнози към момента са за слънчогледа. Зърнопроизводителите се надяват времето да се запази сухо и без ветрове, за да не се изрони реколтата и да могат да я приберат.

 

Сродни публикации