Руското ембарго сви износа на български плодове и зеленчуци » Съвети в земеделието

декември 01, 2023

Руското ембарго сви износа на български плодове и зеленчуци

Българският износ на плодове и зеленчуци към Русия се е свил с една трета през август. Данните на Националния статистически институт (НСИ) сочат, че стойността на продажбите е намаляла с 33% до 1.1 млн. лв. Статистиката показва обаче, че спадът на експорта не е само в посока към Руската федерация, а общо към трети страни. През осмия месец на годината експортът на плодове и зеленчуци в тази посока се оценява на 4.7 млн. лв., докато година по-рано е бил 5.9 млн. лв. Причина за това е дъждовното лято, което доведе до намаление и на производството.
Данните за търговското салдо за осемте месеца на годината показват, че износът за ЕС и трети страни намалява. В резултат на това общият износ на България през август се понижава с 3.4% на годишна база, а общо за осемте месеца – с 2.9%.
Забраната за внос в Русия на хранителни продукти от ЕС действа от 8 август, а срокът, определен от правителството, е 1 година. Освен плодовете и зеленчуците под забраната попадат още всички видове месо, риба и морски дарове, мляко и млечни продукти. Наличните данни от статистиката обаче показват, че реално само при плодовете, зеленчуците и млечните продукти има спад на стойностния обем. При месото и месните продукти, както и при рибата и рибните продукти стойността на износа в посока Русия се увеличава.
Данните на НСИ показват още, че за периода януари – август общият износ на България в посока Русия е намалял с 9% за една година до 666 млн. лв. С това понижение Русия отстъпва на Китай позицията на втория най-голям пазар за българска продукция. Стойността на пласираните стоки към азиатската държава е 707 млн. лв. за осем месеца. Общият износ на България за Русия през миналата година е за 1.12 млрд. лв., като основната част са медикаменти (основно лекарства), машинни елементи и машини, вино, горива, електротабла, както и козметика. Нито един от изброените продукти засега не е в списъка със забранените, който руското правителство разпространи в четвъртък.
Лошата новина е, че общият износ в посока към държавите извън Европейския съюз (ЕС) продължава да намалява спрямо миналата година. Само за август понижението е с 2.2%, а общо за осемте месеца на 2014 г. – 10.7%. За периода януари – август стойността пада до 10.4 млрд. лв. при 11.65 млрд. лв. година по-рано. Най-голям пазар извън ЕС остава Турция, към която сме експортирали стоки на стойност 2.6 млрд. лв. от началото на годината. И тук обаче има понижение от 7% на годишна база.
През август се обръща положителната тенденция, започнала в началото на 2014 г., износът към държавите от ЕС да расте с бързи темпове. Между май и юли ръстовете надхвърляха 10%, докато през август вече има годишен спад от 4.1%. Заради понижението на стойностния обем към ЕС и трети държави общият износ на България през август се понижава с 3.4% на годишна база, а общо за осемте месеца – с 2.9%.
НСИ все още не е предоставила подробни данни за търговията с държавите в ЕС. При тяхното обявяване след месец ще стане ясно дали българските търговци са успели да компенсират ограничения руски пазар, като са насочили продукцията си към други държави от ЕС. Също така ще се разбере дали други държави от ЕС са пренасочили част от селскостопанската си продукция към България.

 

 

За автора

Сродни публикации