Русия ограничава вноса на едър и дребен рогат добитък от България » Съвети в земеделието

март 01, 2024

Русия ограничава вноса на едър и дребен рогат добитък от България

Руската федерация забранява временно вноса на едър и дребен рогат добитък, диви животни и циркови животни заради възникналите огнища на болестта „син език” в Хасковска област.

Мерките се отнасят и до всички други животни, които могат да бъдат засегнати от болестта, както и на ембриони на дребен и едър рогат добитък.

Това става ясно от съобщение на руските ветеринарни власти. Забраната влиза в сила от днес, 7 август.

Ограничен е и вносът на овце, кози и млечни продукти от тези животни, които са отгледани и произведени на територията на Пловдивска област. Причината е разпространението на шарка по овцете в този регион, пише още Россельхнадзор.

С други решения на ветеринарните власти е ограничен вносът на животни и животински продукти още и от Румъния и Гърция. Забранява се и внасянето на едър рогат добитък и различни месни произведения от румънската област Клуж, тъй като в региона е открита спонгиформна енцефалопатия по говедата.

Заради епидемия на „син език” на полуостров Пелопонес от утре се ограничава вносът на едър и дребен рогат добитък, животни от зоопаркове и циркови животни, обясняват още от Россельхнадзор.

Засегната от подобна мярка е и Италия, като се забранява вноса на животни и животински продукти от региона на Лацио.

 

За автора

Сродни публикации