Румънските свиневъди обвиняват правителството за разпространението на АЧС » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Румънските свиневъди обвиняват правителството за разпространението на АЧС

Акценти

  • Всички 28 страни в ЕС трябва да прилагат превантивни мерки и контрол във всеки район, където има съмнения или потвърдени случаи на АЧС

Само за месец юли в северната ни съседка са констатирани 300 нови огнища.

Вирусът на заболяването Африканска чума по свинете е в Европа от 2006 г. Тогава той навлиза за първи път през Грузия. Неговото разпространение започва от дивите свине, а след това засяга и домашните. До момента заразата е обхванала 10 държави от ЕС и поне още толкова в останалите части по света. Само в Азия вече са умъртвени над 4 млн. свине. Прилагат се различни държавни политики с цел ограничаване разпространението на болестта. Изплащат се компенсации, но въпреки това щетите и финансовите загуби продължават да растат.

Заради пораженията в северната ни съседка още миналата година по сухопътната ни граница беше изградена ограда за възпрепятстване движението на дивите животни от Румъния към България. Бяха предприети и редица други мерки. В Румъния обаче болестта продължи да се разпространява главоломно. Само пред месец юли тази година откритите там нови огнища достигнаха 300 на брой. Борбата със заразата продължава, но безуспешно.

Според председателя на Румънската асоциация на производителите на свинско Йоан Ладоси, цитиран от в. „Файненшъл файмс“, АЧС е „политическо заболяване“. Само от миналата година до момента са изклани 500 000 животни. Големите свинекомплекси в Румъния са 250, а повече от половината от населението отглежда прасета в дворовете си. Румънските свиневъди смятат, че разпространението на вируса е  „злополучна смесица от политика, дезорганизация и неефективност“. За случващото се Ладоси вини правителството, което не е приложило изцяло препоръките на ЕС. Според него политиците се пазят, за да не си навлекат гнева на малките земеделски стопани и това създава много проблеми.

Компенсациите, които се предоставят са по 10 леи за килограм живо тегло, а вече са изплатени над 100 млн.евро. Правителството е обещало да обезщети финансово и работниците, които ще останат без работа, заради умъртвените животни и затворените стопанства.

АЧС и страните от ЕС

Тъй като болестта е изключително заразна, а вирусът много устойчив еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис призова държавите членки на ЕС да бъдат изключително бдителни през летните месеци. Всички 28 страни трябва да прилагат превантивни мерки и контрол във всеки район, където има съмнения или потвърдени случаи на АЧС.

Все още в страни като Германия, Франция и Холандия няма констатирани случаи на зараза. Въпреки това специалистите очакват вирусът  да ги достигне в рамките на 3 до 10 години.

Към момента няма ваксина и лечение за заболяването. Единственият успешен модел за ликвидирането му беше изпълнен от Чехия. В страната бяха умъртвени всички свине с цел изкореняване на вируса. Борбата там отне 2 години, но страната от началото на март е обявена за „свободна“ от болестта.

Не толкова кардинални мерки за борба с АЧС приложиха в Литва през 2014 г. Там бяха умъртвени само прасетата във фермите или дворовете, където има вече заразени животни. Финансова помощ от по 2 000 евро беше предоставена на стопаните, за да инвестират в изграждането на огради и засилване на биосигурността в стопанствата. Паралелно с това бяха осигурени компенсации от по 100 евро за доброволно заклано прасе. С до 2 000 евро стопаните бяха подпомогнати, за да си купят други животни за отглеждане – зайци, овце, кокошки. Чрез тези мерки са постигнати сравнително добри резултати. Миналата година огнища са потвърдени в 22 стопанства, а умъртвените животни са 22 000. Тази година констатираните случаи са били 9, а евтаназираните животни 116.

Заради увеличаващия се брой на огнища на АЧС започна да расте и цената на свинското месо. Търсенето от страните в Азия и Европа се повиши, а поголовието на животните намаля. Различни прогнози вече започнаха да чертаят бъдещето на свиневъдството в световен мащаб, а и в отделните страни.

 

Сродни публикации