Румен Порожанов отново може да поеме ДФЗ » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Румен Порожанов отново може да поеме ДФЗ

Румен Порожанов може да се завърне начело на Държавен фонд „Земеделие“. Това стана ясно от изявление на министъра на земеделието Десислава Танева пред журналисти. 

Порожанов вече е заемал поста при предишното правителство на ГЕРБ в периода 31 март 2011 г. – септември 2013 г. Той бе и министър на финансите в служебния кабинет. 

Връщането на Порожанов начело на фонда обаче може да се проточи, след като стана ясно, че Софийският районен съд (СРС) е възстановил на работа бившия директор на Държавен фонд "Земеделие" Мирослав Николов. Освен това съдът е разпоредил да му бъдат изплатени и всички заплати за времето, през което не е бил работа – от 10 юли, съобщава в. "Труд". Пред изданието Николов е потвърдил информацията.

„Съдът излезе с това становище, което доказва, че на 10 юли т.г. аз бях освободен от нелегитимен управителен съвет и без необходимото мнозинство от 8 гласа за". Съдът се позовава на интервю на бившия земеделски министър Димитър Греков, в което той обявява, че на 9 юли целият управителен съвет на фонд "Земеделие" колективно е подал оставка. На 10 юли Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова са освободени от същия управителен съвет, за който министърът твърди, че предният ден е подал оставка.
ДФЗ обаче ще обжалва решението на съда пред втората инстанция.

Припомняме, че през това лято бившият вече земеделски министър Димитър Греков поиска оставката на ръководството на фонда заради оплаквания от страна на агросектора за работата на Фонда. Мирослав Николов отговори с компромат, като обвини Греков, че лобирал за роднински фирми. Той се защити, като каза, че натискът срещу него е политически. Освен размяна на обвинения се стигна до сигнали в прокуратурата.

В крайна сметка на 10 юли Управителният съвет на фонда освободи  изпълнителния директор на Фонда Мирослав Николов и зам.-изпълнителния директор Виолета Александрова. 

 

За автора

Сродни публикации