Розопроизводители вече над година и половина чакат да си получат парите за продукцията » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Розопроизводители вече над година и половина чакат да си получат парите за продукцията

Акценти

  • До момента семейството е получило само 6 000 лв, а има да взема още близо 12 000 лв.

Близо 12 000 лв. дължи розопреработвател на семейство от Казанлъшко.

Семейство от казанлъшкото село Средногорово, което отглежда 40 декара рози е в безизходица, предаде bTV. Днес в предаването „Тази сутрин“ хората разказаха, че вече повече от година и половина си чакат парите от преработвател. Липсата на средства ги е подтикнала да теглят кредит, който обслужват много трудно. Дъщеря им е на легло, а средствата им за прехрана идват само от розопроизводство.

Миналата година розопреработвател с розоварна в село Манолово изкупува продукцията им, но така и не им плаща цялата сума за нея. До момента семейството е получило само 6 000 лв, а има да взема още близо 12 000 лв.

Собственици на розовараната длъжник са братята Димитър и Методи Стефанови. По информация на Методи Стефанов още през 2018 г. те са платили на семейството по-висока цена за розовия цвят. След това проблеми на пазара за розово масло възпрепятствали цялостното изплащане на средствата.

Стефанови обясниха,че сега пазарът се е нормализирал и скоро ще имат възможност да изплатят остатъка, който дължат. Въпреки обещанията им семейството от Средногорово не вярва, че това ще се случи.

 

Сродни публикации