Розов пеликан се излюпи в резервата сребърна » Съвети в земеделието

юни 24, 2024

Розов пеликан се излюпи в резервата сребърна

Акценти

  • Без особени премеждия премина размножителният период в смесената колония на чаплите и кормораните

Птицата вече отрасна, но събитие като това не е наблюдавано от години

В резервата „Сребърна“ спешно приключи гнездовият период на къдроглавия пеликан. Това стана ясно от информация разпространена от Агенция Фокус. Почти 100 са младите екземпляри, които заедно с възрастните напуснаха територията на резервата. Те се отправиха по поречието на река Дунав и съседните водоеми.

През месец декември 2017 г. и януари 2018 г. метеорологичните условия бяха изключително благоприятни. Температурите се задържаха необичайно високи. По тази причина пеликаните се завърнаха в гнездовата колония по-рано от друг път. Така започна и по–ранното изграждане на гнезда и размножаването на птиците. През февруари, когато в края на месеца температурите се понижиха драстично, езерото замръзна. Това позволи на дребните хищници да навлязат в колонията. Така те компрометираха гнездовия процес. С покачване на температурите птиците възобновиха гнезденето и продължиха с отглеждането на поколението.

Розовите пеликани също направиха опит за гнездене. Тази година около 40 екземпляра пребиваваха трайно в колонията на къдроглавите пеликани. Видимо двата вида защитени птици съжителстваха много добре. Интересно беше да се наблюдава излюпването на розов пеликан. Това не се беше случвало от години. Птицата отрасна в колонията в резервата.

Без особени премеждия премина размножителният период в смесената колония на чаплите и кормораните.

През годината езерото имаше високи водни нива. Това осигури добри условия на водолюбивите птици. В настоящия момент в резервата освен постоянно обитаващите пернати могат да се наблюдават сиви и белочели гъски. Те избират езерото Сребърна за временен подслон с понижаването на температурите в северните части на континента Европа.

 

Сродни публикации