По-ниски изкупни цени за розовия цвят » Съвети в земеделието

април 22, 2024

По-ниски изкупни цени за розовия цвят

Розоберът в Стрямската долина (Карлово и Сопот) започна при изкупна цена на розовия цвят между 2,20 и 2,50 лева за килограм. Производителите очакват реколтата да бъде по-слаба спрямо миналата година, защото времето им изигра лоша шега с продължителните валежи и с неочаквано ниски температури.

Възможно е в пиковите моменти цената да падне заради количеството на розовия цвят, смятат производители. Те посочват, че тазгодишните цени са по-ниски, тъй като миналата година са продали продукцията си при средна цена около 2,50 лева/кг.

Очаква се и по-нисък добив в сравнение с 2014 г., като причина за това са лошите климатични условия – "мокри" февруари и март, после един месец засушаване с последващи изненадващо ниски температура. Независимо от това е много рано да се прогнозира в крайна сметка количеството на реколтата.

В землището на община Сопот декарите се увеличават всяка година. Много частни стопани вече залагат на розопроизводството и има хора с по 10, 25, 50 и до 80 дка нови розови масиви.

От липса на берачи на рози се оплакват обаче в карловското село Иганово. Производители добвят, че тази година ромите, които са основната работна ръка в района и всяка година разчитат на тях, масово отказват да берат. Там също очаква по-слаба реколта заради по-лошите климатични условия тази зима, което по думите им ще доведе и до по-ниска средна цена.

По-малко пъпки и по-нисък добив очакват и розопроизводителите в село Климент, община Карлово, където има най-много розови масиви. Там брането на розовия цвят е започнало при сравнително добра цена – 2,50 лева/кг с очакване да се вдигне. При интензивното бране и повишаване на килограмите цената обаче ще падне драстично.

 

За автора

Сродни публикации