Родните производители на плодове и зеленчуци са готови за протест » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Родните производители на плодове и зеленчуци са готови за протест

Акценти

  • Според зам.-министъра на земеделието Чавдар Маринов цените на плодовете и зеленчуците у нас са изкуствено завишени

Хората негодуват срещу вноса на евтина и некачествена стока от чужбина.

От сигнал на „Активни потребители“ стана ясно, че в салатите по пазарите у нас има наличие на различни вредни бактерии. В предаването „Чети етикета“ по bTV гости бяха д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните и зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов.

Д-р Иванов обясни, че в София са проверени 18 продукта. Те са били закупени от няколко магазина. Чрез извършеното проучване са изследвани нивата на нитрати и наличието на E.coli бактерии в листните зеленчуци.

От 18-те изследвани продукта 14 са салати, има 1 тип „Айсберг“ и 4 зелен лук. Зеленчуците са били в найлонови пликове и са доставени за анализ на същия ден.

От съветите на д-р Иванов стана ясно, че не е препоръчително да е купуват салати с пръст по тях или изглеждащи зле. Хубаво би било преди консумация зеленчуците да бъдат добре измити и накиснати в оцет. Целта е така да бъдат избити максимално много бактерии.

Анализите са показали, че наличието на пестициди в хранителните продукти е малко. От 200 изследвани проби само в 4-5 са открити химикали.

Как зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов коментира цените на плодовете и зеленчуците?

Според зам.-министъра на земеделието Чавдар Маринов цените на плодовете и зеленчуците у нас са изкуствено завишени. Често те преминават през 3-4 посредника преди да стигнат до крайния потребител. Липсват регулации, маркетингови структури и сдружения, които да ограничат този дълъг път до търговската мрежа. Според Маринов е необходимо да има концентрирано предлагане с изравнени партиди, големи количества и календарност на предлагане. За целта е предвидено производителите да получат помощ за обединения в групи и организации. Така ще се облекчи значително директната търговия и ще се елиминират прекупвачите. Именно с цел подобряване на контрола ще бъде създаден и регистър на производителите на плодове и зеленчуци.

Според родните земеделци конкуренцията от страна на чуждите производители е в техен ущърб. Стоката, която влиза от Гърция, Турция, Еквадор, Испания и Полша драстично понижава цените на предлаганите стоки.

Това разгневи много от земеделските производители в Петрич и Сандански, които изразиха готовността си да излязат на протест заради вноса на чужди плодове и зеленчуци. На фона на такава конкуренция родните продукти изглеждат твърде скъпи, а те са далеч по-качествени и за производството им не са използвани вредни химикали, както е при вносните зарзавати.

 

За автора

Сродни публикации