Как рогата на кравите се оказаха решаващи за субсидиите » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Как рогата на кравите се оказаха решаващи за субсидиите

Акценти

  • Според проучванията три четвърти от кравите в Швейцария, нямат рога

Швейцария се раздели в решението си дали да подкрепи фермерите финансово или не

Управляващите във всяка страна намират различни начини да чуят или поне съберат информация за мнението на хората по наболелите въпроси. В Швейцария е честа практика гласоподавателите пряко да се произнасят по всевъзможни въпроси.

Интересен беше референдумът проведен в неделя, на който своето мнение можеха да изразят всички. Темата му беше доста необичайна. Той трябваше да събере информация относно одобрението или не на идеята за финансовото подпомагане на земеделските стопани, които не отстраняват рогата на своите крави и кози.

В  Швейцария, за да влезе за гласуване един референдум трябва да събере 100 000 подписа. Понякога идеите за подобни запитвания идват от различни активистки групи. При тях често стремежът е по-скоро да се даде гласност на даден проблем, а не толкова да се достигне до победа.

Какви бяха мненията по въпроса?

Поддръжниците на идеята смятат, че след като природата е създала животните с рога, те трябва да с останат с тях. Според някои фермери самите крави възприемали себе си различно. Те дори изглеждали по-щастливи, когато не са подлагани на подобни козметични процедури.

Опонентите на идеята смятат, че за изпълнението на мярката ще бъдат изразходвани сериозни суми от средства.

От своя страна, през последните седмици и парламентът отслаби подкрепата си относно референдума.

Колко би струвала промяната?

Швейцарците са изключително горди със своите крави. Страната се слави с млечните и шоколадовите си продукти, а реклама именно на тях са млекодайните животни.

Според предварителните разчети на швейцарската изпълнителна власт и парламента разходите може да достигнат 10 млн. до 30 млн. швейцарски франка (около $ 10 милиона до $ 30 милиона) годишно. Тези средства ще трябва да бъдат отделени от държавния бюджет.

Оказва се, че до голяма степен самата идея вече придобива по-скоро зрелищна насоченост. Според проучванията три четвърти от кравите в Швейцария, нямат рога. Много от тях дори се раждат естествено без такива.

Интересно е да се спомене още, че в петицията не са упоменати нито сумата на компенсацията за всеки стопанин, нито за източника на финансиране. Според противниците на идеята това е вратичка за депутатите, които ще осигурят финансиране от съществуващите субсидии за говеда и кози или от другите разходи предвидени за селскостопанския сектор.

Друг проблем е и адаптирането на съоръженията за кравите, ако те запазят рогата си. Така, за да не се случват инциденти с животните и да им се осигури достатъчно място, ще трябва да се вложат допълнителни средства.

Според защитниците на идеята, рогата са нужни на животните, за да поддържат те по-добра комуникация помежду си. Много от стопаните се чувстват заплашени и смятат, че тези процедури може да навредят сериозно на животните.  Фермерите смятат, че подобна практика ще доведе до изчезването на кравите с рога.

Други земеделци смятат, че тези въпроси не трябва да бъдат плод на обществено гласуване. Те трябва да се решават от хората в бранша. Към момента има фермери, който въпреки познанията си как да отрежат рогата на своите крави не го правят по различни причини.

Повечето стопани се притесняват, че гласуваните субсидии ще им изиграят лоша шега, защото ще бъдат отнети от друго перо, което ще ги ощети в друг аспект.

 

 

Сродни публикации