Робот ще отглежда зеленчуци за 400 000 души » Съвети в земеделието

октомври 25, 2020

Робот ще отглежда зеленчуци за 400 000 души

Акценти

  • Инженерите в компанията смятат, че бъдещето на селското стопанство е именно в роботите

Компанията FarmWise Labs Inc., която изгражда адаптивни роботи за селското стопанство, е събрала 14,5 милиона долара за разработване на система за изкуствен интелект.

Тя ще бъде внедрена в автономния робот, който ще се занимава с отглеждането на зеленчуци, като маруля, зеле, броколи и целина. Работата му ще е съсредоточена върху плевенето на посевите. По този начин ще може да се повишат добивите и съответно печалбите на фермерите.

Разработвания автономен робот ще може да помогне на стопаните не само да се справят със селскостопанската работа, но и да подобрят качеството на продукцията.

Роботът на Farm Wise е уникално съчетание от опита на много машинни инженери и специалисти по роботика. Той ще може да разпознава различните растения в насажденията и да отстранява ненужните и плевелите сред тях.

Според специалистите роботът ще може да елиминира необходимостта от употребата на химически продукти за растителна защита. Това ще се постига чрез прецизно плевене. Така ще се осигури и производство на по-чисти зеленчуци. Полевите опити с робота показват, че той е изключително прецизен в работата си. Отстранява само плевелите без да вреди на отглежданите зеленчуци.

Инженерите в компанията смятат, че бъдещето на селското стопанство е именно в роботите. Те очакват внедряването им в основните дейности за отглеждане на културите. С подходящите роботи ще може да се следи състоянието както на почвата, така и на посевите, да се дозират необходимите вода и торове, да се отстраняват плевелите, да се откриват вредителите и така постепенно да се намали употребата на пестициди за растителна защита.

 

Сродни публикации