Рибата умира заради замърсяването с пластмасови отпадъци » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Рибата умира заради замърсяването с пластмасови отпадъци

Акценти

  • Според прогнозите на ООН до 2050 г. в моретата ще има по-малко риба, отколкото пластмасови отпадъци

В някои страни по света вече е забранена употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба.

Замърсяването на околната среда вече дава отражения върху здравословното състояние на голям процент от животните. Пластмасовите опаковки за еднократна употреба са разпространени къде ли не, от моретата и океаните дори до защитените паркове и територии. Вече 30% от рибните видове са отровени с пластмаса. Според прогнозите на ООН до 2050 г. в моретата ще има по-малко риба, отколкото пластмасови отпадъци.

Голям проблем създава и производството на пластмасовите торбички, за което се използва полиетилен и нефтен дериват. Разграждането му е толкова бавно, че отнема хиляди години. При производствения процес се влагат и силно отровни химикали, които на свои ред също оказват негативно влияние върху околната среда. Попаднали в почвата, те замърсяват не само земята, но и подпочвените води, езерата, реките, моретата и океаните.

Данни на Американския институт за опазване на околната среда показват, че годишното потребление на найлонов торбички достига 1 трилион. Тъй като процесът на рециклиране е много скъп, това се случва едва с 1% от тях. За съжаление производството им е далеч по-евтино.

Все по-често ставаме свидетели на снимки, които показват как пластмасови изделия са пленили животни и възпрепятстват нормалното им развитие. Не са малко и смъртните случай, в които животните поглъщат отпадъците, мислейки ги за храна.

Проблемът стана толкова голям, че в някои страни по света вече забраниха употребата на пластмасовите изделия за еднократна употреба и на найлоновите торбички.

 

Сродни публикации