Рибата в река Въча е сериозно застрашена » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Рибата в река Въча е сериозно застрашена

Акценти

  • Законово изискване е да бъдат осигурени резервни водни зони за евентуално преместване на рибата при възникване на аварийни ситуации

Въпреки контролираното изпускане на язовир „Кричим“, реката пресъхва

Сериозен спад е отчетен в нивото на река Въча. Това създава опасност за рибата в садките. Заради по-високите температури и интензивното снеготопене е започнало и контролирано  изпускане на язовир „Кричим“. Странното е, че реката въпреки това пресъхва, а не се пълни. Рибари са подали сигнал за наблюдавания проблем.

Експерти обясняват спада в нивото с това, че близката ВЕЦ използва водата да производство на ток и в река Въча не се влива достатъчно количество вода.

Контролираното изпускане на язовир „Кричим“ е потвърдено от „Националната електрическа компания“ ЕАД. Именно тя спонсорира язовира. Решението за изпускането на водата е спуснато от Министерството на околната среда и водите.

Законово изискване е да бъдат осигурени резервни водни зони за евентуално преместване на рибата при възникване на аварийни ситуации. За съжаление на практика такива зони няма, а за собствениците на садки решение на проблема няма.

 

Сродни публикации