Рибата в езерото „Загорка“ измира заради замърсяване на водата » Съвети в земеделието

юли 13, 2024

Рибата в езерото „Загорка“ измира заради замърсяване на водата

Акценти

  • Мъртвите риби били част от последното зарибяване и за съжаление не са успели да си създадат имунитет

Предстои медикаментозна обработка за дезинфекция и почистване.

Множество сигнали за мъртва риба в езерото „Загорка“ са подали слушателите на Радио Стара Загора. В социалните медии бяха качени редица снимки.

Екип на БНР на място е открил единици мъртви риби, които са останали във водата.

Редовните посетители и рибарите коментират, че това е гледка, на която постоянно стават свидетели през последната седмица. Спад в броя на мъртвите животни те са забелязали едва пред последните няколко дни.

Един от стопаните на езерото, Валентин Тотев, председател на Спортен клуб по риболов-Стара Загора е обяснил, че мъртвите риби са каракуди. Те били част от последното зарибяване и за съжаление не са успели да си създадат имунитет. Паралелно с това водата е силно замърсена от дъждовете и боклуците, които прииждат по реката от село Змейово.

Тотев обясни още, че от няколко дни вече са взети необходимите мерки. По тази причина ще бъде извършена обработка с медикаменти за дезинфекция и почистване. Според него в езерото плуват близо 15 тона риба.

С решение на Общинския съвет на Стара Загора, от 2012 г. за срок от 10 години, Клубът по спортен риболов и Клубът по корабомоделизъм стопанисват езерото.

 

Сродни публикации