Решават кой ще е директор на ДФЗ » Съвети в земеделието

април 21, 2024

Решават кой ще е директор на ДФЗ

Земеделският министър Димитър Греков ще свика още днес заседание на управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие". Ръководният орган ще трябва да реши дали да избере нов директор на фонда, или да върне отстранения Мирослав Николов.

Заради безвластието във фонда, който разпределя европарите за земеделие, на карта са заложени 2500 проекта за 300 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони. Те са одобрени на 30 юни от Николов.

Той не ги е разписал, въпреки че Европейската комисия е информирана, че парите вече са дадени. Според Николов само той и заместникът му Виолета Александрова могат да подпишат иначе парите ще бъдат загубени. Остана отворен въпросът дали Николов умишлено е забавил подписването, за да бетонира поста си, или има обективни причини.

През уикенда юристите на министерството на земеделието са проверявали дали е възможно нов директор да разпише договорите, тъй като това трябва да стане с дата до 30 юни, а тогава шеф е бил Николов. За нов директор се посочват Атанас Добрев или Десислава Тодорова. Добрев е парламентарен секретар на земеделското министерство.

Още в петък Греков го е представил на премиера Пламен Орешарски като свой кандидат. Добрев беше на последното заседание на управителния съвет на фонда на мястото на зам.-министър Явор Гечев.

Той гласува "за" избирането на Гечев за шеф на "Земеделие". Зам.-министърът отказа поста с мотива, че Греков не го е питал, а и няма решение на БСП. Десислава Тодорова беше зам.-директор на фонда при кабинета "Борисов".

 

Възможност – да върнат остранения

Юристите на земеделското министерство проучват и възможността Мирослав Николов да се върне на директорския пост във фонда. Причината е, че договорите за 300 млн. лв. трябва да се подпишат със задна дата.

 

За автора

Сродни публикации