Референдум заради кравите в Швейцария » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Референдум заради кравите в Швейцария

Акценти

  • След обезроговяване животните стават тъжни

Швейцарците ще гласуват дали да оставят рогата на животните.

Допитването до народа е по инициатива на 66-годишен фермер – Армин Капол. След като политиците не са му обърнали внимание, земеделския стопанин е успял да събере над 100 хиляди подписа, за да свика референдум.

Швейцарците ще гласуват в неделя, за да се произнесат по въпрос от национално значение, който разделя алпийската нация – дали да се субсидират фермерите, които остават рогата на своя добитък да растат по естествен начин, предава 24 часа.

„Трябва да уважаваме кравите такива, каквито са!“, споделя Капол. „Нека рогата им растат свободно. Когато ги погледнеш в очите, те винаги държат главите си високо вдигнати. Те са животни с достойнство, което ние трябва да уважаваме!“, допълва още той.

Земеделският стопанин твърди, че след обезроговяване на животните те стават тъжни. Около 75 процента от кравите, които са национална гордост на Швейцария, са с премахнати рога или чрез генетична мутация се раждат безроги. Капол застъпва тезата, че рогата служат на тези животни в общуването и свалят телесната им температура. Той настоява за 190 швейцарски франка /около 20 щатски долара/ годишна държавна субсидия за всяка рогата крава, която да се изплаща на стопаните им, допълва още изданието.

 

Сродни публикации