Рекорден внос на рапица в ЕС пpез новия стопански сезон » Съвети в земеделието

септември 22, 2023

Рекорден внос на рапица в ЕС пpез новия стопански сезон

Вносът на рапица в ЕС заедно с Великобритания може да досигне рекордното ниво от 6 милиона тона през новата стопанска година.

Това сочат прогнозите на експертите от американското земеделско министерство.

Увеличението на импорта спрямо изтичащия сезон е с 200 хиляди тона. Основната причина за него е, че предстоящата реколта от рапица в Съюза и в Обединеното кралство ще бъде в размер на общо 17 милиона тона. Макар че това са близо 170 хиляди тона повече, отколкото през 2019-та, количеството няма да е достатъчно, за да покрие нуждите.

Най-големият доставчик на рапица за Европейския съюз и през новия сезон ще бъде Украйна. Бившата съветска република се очаква да прибере 4 милиона тона, или с половин милион тона повече, отколкото през миналата година. Тъй като тамошното потребление се изчислява на около 600 хиляди тона. За експорт ще останат около 3 и половина милиона тона.

Ръст на експорта ще има и Австралия.

Според вашингтонските експерти той ще достигне 2 милиона тона, или с 300 хиляди тона повече. Най-големият световен производител, Канада, ще намали своя износ с 300 хиляди тона до 9 милиона тона. Това ще се случи най-вече заради силната конкуренция от Украйна и Австралия.

 

 

За автора

Сродни публикации